Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
13:27
Vestionline A

Reakcije u Srbiji na Mladića: Od "sramota" do "normalno"

Nakon što je Ratko Mladić pred Haškim tribunalom osuđen, u prvostepenoj presudi, na doživotnu kaznu zatvora počele da stižu prve reakcije iz Srbije.

EPA/Peter Dejong/Pool
Ratko Mladić u Hagu

Tročlano Veće Haškog tribunala, kojim je predsedavao sudija Alfons Ori, osudilo je danas ratnog komandanta Vojske Republike srpske na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice. Mladić nije saslušao izricanje presude u sudnici, jer je udaljen zbog vikanja i psovanja

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da današnja presuda ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima. 

- Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra - kazao je Ljajić. 

Dodao je da se "nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost". 

Palma: Ko je kriv za zločine nad Srbima

Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je presuda Haškog suda izrečena generalu Mladiću, spuštenje zavese na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. 

"Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto", naveo je Marković u pisanoj izjavi dotavljenoj medijima. 

To, prema njegovim rečima, znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

Obradović: Ne priznajem presudu, Mladić je heroj

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj. 

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

- Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju - rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.

Ima i drugačijih mišljenja

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević izjavio da presuda ratnom komandantu Vojske RS ne treba da bude povod za slavlje ni u jednoj zemlji Zapadnog Balkana već momenat kada svi treba da se zamisle kako je tako nešto moglo da se desi. Prema njegovim rečima, presuda treba da bude iskorišćena da svi razmisle o tome kako su takvi ratovi mogli da se dogode 90-ih godina. 

On je naveo da sudski utvrdjene činjenice ne treba da budu podložne politizaciji. "Iako očekujem da se danas jave neki ljudi koji će pokušati da presudu politizuju, zarad žrtava se treba uzdržati od toga", rekao je on. 

Lider LSV Nenad Čanak je na Tviteru objavio da bi trebalo osuditi i ideologiju kao i sve one koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili.

"Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama. Jako je važno, međutim, da tu zločinačku organizaciju i njihovu krivicu nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom. To bi bilo nepravedno i neistinito", naveo je Čanak. 

"Presuda Mladiću, a ne Srbiji"

Srpski pokret obnove je saopštio da je Haški sud izrekao presudu Ratku Mladiću "a ne ni Srbiji ni srpskom narodu". SPO je naveo i da "Srbiju i srpski narod ne brane nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čoveku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi". 

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je presuda Haškog tribunala normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju. "Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga", rekao je Živković. 

On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost. "Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu", rekao Živković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online