Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.09.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Mladić na izmaku snage: Hag generala ne pušta živog

Vlada Srbije ponudiće Haškom tribunalu garancije kako bi bivši komandant VRS-a, general Ratko Mladić, zbog drastično pogoršanog zdravstvenog stanja, hitno bio prebačen u Beograd na lečenje.

EPA/Toussaint Kluiters
Advokat ne veruje da će ikada izaći: Ratko Mladić

Da podsetimo, "Vesti" su prve upozorile da je zdravstveno stanje generala Mladića drastično pogoršano, a u to su se nedavno uverile i delegacije iz Rusije i SAD koje su posetile generala u Pritvorskoj jedinici Ševeningen.

Sin generala Mladića, Darko, objašnjava da se zdravstvena situacija njegovog oca svakodnevno pogoršava zbog čega su se obratili domaćim, ali i međunarodnim institucijama kako bi se izvršio pritisak na Haški tribunal da dozvoli generalovu hitnu hospitalizaciju.

Frenkijeva odbrana optužuje Mladića

Odbrana Franka Simatovića Frenkija sugerisala je, pred sudom u Hagu, da je za zločine nad Hrvatima u selu Škabrnja u jesen 1991. bila odgovorna JNA na čelu s tadašnjim pukovnikom Ratkom Mladićem.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka tužilaštva Marka Miljanića, Simatovićev branilac Vladimir Petrović citirao je zapis koji je Mladić, tada komandant Kninskog korpusa JNA, u svoju radnu beležnicu uneo 17. novembra 1991, dan uoči napada na Škabrnju.

Kao jedan od zadataka, Mladić u belešci navodi: "Da prodrma oklopni bataljon ka Škabrnji i Nadinu, da to zbriše".

"Kvalitetno očistiti rejon Nadin-Škabrnja", glasila je, prema tvrdnjama advokata, direktiva koju je Mladić uputio svojim snagama.

Međutim, beogradski advokat Toma Fila ne misli da će Mladić ikada napustiti hašku ćeliju.
- Nikoga u Tribunalu ne interesuje neki mrtav Srbin. To je ono što moramo da razumemo i polako da radimo na promeni našeg imidža. Znam kakvi su igrači u Hagu i zbog toga ne verujem u puštanje Mladića u Srbiju - tvrdi Fila za "Sputnjik".

On kaže da su glavna prepreka privremenom puštanju Mladića na slobodu to što Srbija u Haškom tribunalu nema nikakav kredibilitet, a zatim i što se Hag plaši reakcije žrtava.

- To bi moglo da se protumači kao da je Mladić poslat u Srbiju gde je dočekan kao heroj, pa će možda i da pobegne, ili će lekari na neki način onemogućiti njegov povratak u Hag - izjavio je Fila.

Za razliku od mnogih analitičara koji tvrde da Haškom tribunalu ne odgovara još jedan mrtav Srbin u Hagu, Toma Fila tvrdi da je ovom sudu potpuno svejedno ako premine u zatvoru.
- Samo ako budu dobili garancije da će umreti vrlo brzo, oni će ga pustiti. Međutim, potrebno je imati u vidu da u Hagu smatraju da su sličnu grešku napravili kada je reč o Vojislavu Šešelju, ali i Goranu Hadžiću, budući da je preminuo godinu dana kasnije - tvrdi Fila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online