Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.10.2015.
14:56
Tanjug A

"Svaka država ima pravo da štiti svoje granice"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je iz Zagreba, komentarišući novonastalu situaciju sa Slovenijom oko izbeglica i njihovu odluku da pošalje vojsku na granicu, da svaka država ima pravo da granice štiti onako kako odluči.

Reuters
Smiruje novonastalu situaciju između Hrvatske i Slovenije: Kolinda Grabar Kitarović

Uverena je da to ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske, već da je reč o sprovođenju šengenskih pravila i zaštiti slovenačke teritorije i nada se da će se dijalog između Hrvatske i Slovenije zadržati.

- Ne smemo dopustiti da ni na koji način to utiče ni na političke, bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, ni na privrednu razmenu... Jednostavno, moramo nastaviti da razgovaramo i dalje jer problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi jednako. Ne možemo ga rešavati pojedinačno, već na evropskom i svetskom nivou - smatra Grabar Kitarović.

Slovenački parlament je u utorak rano ujutru prihvatio izmene zakona o ocbrani koje vojsci daju dodatna ovlašćenja u zaštiti državne granice, prenosi Hina.

Izmene zakona donete su na predlog vlade koja se zbog novog talasa izbeglica preko Hrvatske susrela s optužbama opozicione desnice da ne kontroliše dovoljno efikasno državnu granicu koja je i granica šengenskog područja, kao i da se sistem kontrole priliva migranata, koji u zemlju ulaze stihijski, raspao.

Slovenačka vojska ima oko 7.000 pripadnika i uz granicu s Hrvatskom, zakonom koji bi već danas trebalo da stupi na snagu, dobija ovlašćenja da u saradnji s policijom može osobama da izdaje upozorenja i uputstva, privremeno ograniči njihovo kretanje i zajedno s policijom uspostavlja kontrolu u smirivanju mase ljudi, koristeći prisilna sredstva.

Dodatna policijska ovlašćenja koje se daju vojsci na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom važiće za sada najviše tri meseca, s mogućnošću produženja.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 20:58
Ako misliš na tvoju NDH e pa jebbeš i državu i granice.
Sreda 21.10.2015. 18:58
Hrvatska se "bori" za svoje granice a la "ko tebe kamerom ti njega batinama (ilegalno na srpskoj teritoriji) i puskom". EU najvise voli kamere, za neposlusne clanice kao sto je Hrvatska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online