Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2015.
13:03
Tanjug A

Izbeglice probile prolaz kod Bapske, u Brežicama gori kamp

Više od hiljadu izbeglica probilo je prolaz na granici između Hrvatske i Srbije Berkasovo-Bapska, objavio je portal zagebačkog Jutarnjeg lista.

Tanjug/AP
Migranti po hladnoći satima čekaju da ih Hrvati puste na prolazu Berkasovo-Bapska

Reč je, kako se navodi, o ljudima koji su gotovo celu noć probdeli kod Berkasova. Oni su, piše portal, odlučili da zaobiđu hrvatsku policijsku kontrolu i preko polja, kroz voćnjake i vinograde ući u Republiku Hrvatsku.

Jutarnji tvrdi da hrvatskih policajaca nije bilo dovoljno da zaštite putni prelaz od reke ljudi.

Očevici sa lica mesta kažu da su izbeglice začuđeno pitale u čemu je problem i zašto je granica zatvorena.

Portal Index.hr javio je da gori kamp u Brežicama, u Sloveniji. Pozivajući se na Skaj Njuz, ovaj portal navodi da je kamp prepun izbeglica koji viču "Open, open".

Mediji, međutim, navode da izbeglice pale vatru da bi se grejali, a pojedini i da oni to čine namerno izazivajući požar paljenjem šatora.

Kamp je, dodaju, pun vojske i policije.

Tanjug/AP
Požar u kampu u Brežicama u Sloveniji: Mediji tvrde da migranti namerno pale šatore

Preševo

Milenkovski je rekla i da je u Prihvatnom centru u Preševu jutros oko 100 muškaraca, žena i dece a da ispred objekta nije bilo nikoga. Ona je navela i da je u tom centru, zahvaljući polciji koja radi u tri smene u utorak evidentrtiano oko 5.000 osoba a u ponedeljak njih 6.340.

UNHCR: Na Berkasovu nema izbeglica

Na graničnom prelazu Srbije i Hrvatske Berkasovo oko 10.40 sati nema izbeglica iz bliskoistočnih država dok je u Prihvatnom centru u Preševu njih stotinak.

Predstavnik kancelarije UNHCR u Beogradu Mirjana Milenkovski rekla je da je na prelazu Berkasovo prenoćilo više od 3000 muškaraca žena i dece iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugi hdržava.

- U ovom trenutku (oko10 i 45) nema nikoga osim predstavnika UNHCR-a, Crvenog krsta, nevladinih organiyacija ... i državnih organa , s obe strane prelaze između dve zemlje - rekla je Milenkovski.

Ona je navela da je tokom noći bilo izuzetno hladno i da su uz ćebad izbeglciama deljeni i paketi sa hranom, voda za piće...

Prema njenim rečima, na tom prostoru ostalo je i gomila smeća tako da komunalne službe pokušavaju da dovedu u red kompletno područje.

Tanjug/AP
Ni zima, a ni hladna voda nisu prepreka: Migranti pregazili reku kako bi ušli u Sloveniju

Izbeglice pregazile hladnu Sutlu i ušle u Sloveniju

Desetine izbeglica, među kojima je bilo žena i dece, prešlo je rano jutros reku Sutlu, na granici Hrvatske i Slovenije, gde su ranije pristigli vozom.

Više od 1.000 izbeglica dovezeno je vozom iz Hrvatske, posle čega su upućeni da granicu pređu pešice.

Lutajući po nepoznatoj teritoriji i hladnom vremenu, neki od njih su došli do reke Sutle, prenela je agencija AP.

Temperatura je bila oko nule, a izbeglice su reku pregazile ili je preplivale. Potom su izašli na blatnjave rečne obale, gde ih je sačekala slovenačka policija.

Iračanin, jedan od izbeglica, rekao je da je reka veoma hladna i duboka, i da im je sada, pošto su mokri, neophodna odeća, kao i hrana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online