Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.10.2015.
02:23
Ž. Marković - Vesti A

Prazna kasa, nema penzija

Fondovi u Srpskoj odavno su u problemima. Samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da premijeri oba entiteta u BiH traže povećanje akciza na gorivo kako bi popunili rupe u fondovima zdravstva, javnost je saznala i da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Srpske diže kredit od blizu 100 miliona maraka (51,5 miliona evra).

Reuters/C.P.
Skandalozna odluka Fonda PIO

Saglasnost na ovaj potez dala je Vlada Republike Srpske, ali o tome javnost nije obaveštena. Za sve se saznalo tek kada se odluka objavila u Službenom glasniku. Fond će podići 50 miliona maraka dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona maraka na godinu dana pravda se održavanjem likvidnosti i redovnim isplatama penzija.

U Fondu PIO rečeno je da su se na ogromno zaduženje morali odlučiti zbog sve manjih prihoda i zbog toga što poslodavci ne ispunjavaju svoje obaveze prema Fondu PIO. Zbog toga se desilo da u oktobru, prvi put posle nekoliko godina u Srpskoj, penzija za jedan mesec ne bude isplaćena u sledećem, pa je avgustovska penzija na račune legla tek u oktobru!

- Prvi put je došlo do prolongiranja isplate u roku dužem od mesec dana. Sa formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je Fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita - potvrdio je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Već godinama traje rat između ovog fonda i poslodavaca u Srpskoj. Poslodavci duguju milionske iznose, a procenjuje se da je u pitanju više od 200 miliona evra. Ono što je zabrinjavajuće jeste da su u pitanju dugovi koji se gomilaju godinama.

Penzioneri ove vesti slušaju s nevericom, a Radovan Jovanović iz Banjaluke smatra da će se stanje dodatno pogoršati do kraja godine.

- Penzija koju primam ionako je minorna. Jedva 160 evra. Ovaj mesec je kasnila, pa se razočaranje dupliralo. Često pričam sa ostalim penzionerima. Ljudi su očajni. Razumem da se ovi zadužuju da bi nam nekako isplatili tu crkavicu, ali ne razumem zašto su dozvolili da do toga dođe. Nema tu države - razočaran je Jovanović.

I mrtvima daju pare

U Udruženju penzionera kažu da je Vlada RS odgovorna jer se ne daje dovoljno za socijalne kategorije. Osim toga, ističu da penzije primaju i oni koji ih nisu zaradili. Tu misle na lažne invalidske penzije, kao i brojne primere da građani varaju Fond PIO tako što ne prijavljuju smrt korisnika penzije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online