Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Karadžić zna šta radi

Iz dosadašnjeg toka suđenja Radovanu Karadžiću mnogi su zaključili da se prvi predsednik Republike Srpske nije najbolje snašao u ulozi branioca. Šef pravnog tima za njegovu odbranu Goran Petronijević, u intervjuu za "Vesti" kaže da je to pogrešan utisak i tvrdi da proces protiv Karadžića "neće nalikovati ni na jedan drugi u Hagu".

Šef pravnog tima za odbranu Radovana Karadžića: Goran Petronijević
 

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom suđenja?
 

- Imajući u vidu sve prepreke koje je tim odbrane zajedno sa Karadžićem imao u svim fazama dosadašnjeg postupka: od kratkoće vremena, nedostatka sredstava i ostalih resursa, može se reći da sam početak suđenja teče po planu.

Da li sve teče po planu i strategiji koju ste pripremili?
 

- Strategija koju će Karadžić sigurno slediti, je da se u što većoj mogućnosti dovedu u razumnu sumnju mnoge za Tužilaštvo i Tribunal "utvrđene ili presuđene činjenice". Mnoge od ovih "činjenica" postale su sastavni deo izrečenih presuda optuženima za događanja u BiH.
 

Odbrana sprema senzacionalni obrt

Može li se očekivati neki senzacionalni obrt na ovom suđenju?
- Sve što se u ovom postupku bude učinilo po planu odbrane, predstavljaće svojevrsni obrt u "napisanoj" istoriji naroda s ovih prostora, posebno kada se otvore ključni događaji kao što su Srebrenica i Sarajevo. Cilj čitavog suđenja je razbijanje tabua, predrasuda i stereotipa i na valjan način utvrđivanje istine o svim nesrećnim događanjima na teritoriji BiH u periodu 1991-1995.

Karadžićeva odbrana ne upada u tu zamku?
 

- Upravo tako. Stiče se utisak da je mnoge aktere prerano uhvatila pobednička euforija, pa su počeli da pišu pobedničke memoare.

Utisak je da je Karadžić pogrešio što je odlučio da se brani sam?
 

- Mora se imati u vidu da je ovaj proces po svom obimu i činjeničnom zahvatu do sada najveći vođen pred Haškim tribunalom. Milioni stranica, desetine hiljada dokumenata i isto toliko činjenica, ovaj postupak čine do sada jedinstvenim. Stoga se ovo suđenje ni ne može upoređivati sa suđenjem Miloševiću i Šešelju.

Milošević i Šešelj su pravnici. Može li jedan psihijatar da se izbori sa ovakvim procesom?
 

- Bez obzira na to što po obrazovanju nije pravnik, Karadžić raspolaže obiljem činjenica koje će mu pomoći da valjano i na sistematičan način obavi započeti posao. Njegova namera je da raskrinka mnoge neistine o krivici srpskog naroda koje su postale stereotip.

Ipak, zar je strategija polemisanje, pa čak i svađa sa nekim od svedoka Tužilaštva?
 

- Što se tiče tehnike unakrsnog ispitivanja i rezultata koji se na taj način postižu, važno je znati da svrha toga nije postizanje medijskog, već činjeničnog i pravnog efekta. Ko je pažljivo pratio dosadašnji deo postupka to može lako zapaziti.

 

Tužićemo lažne svedoke

Karadžić je najavio tužbu protiv jednog svedoka?
- Odbrana neće zazirati da svedoke u ovom postupku koji iz bilo kojih razloga neistinito svedoče, procesuira.

A polemisanje sa svedocima?
 

- Treba znati da su mnogi od svedoka koji se pojavljuju i koji će se pojaviti u ovom procesu, već gotovo profesionalni svedoci koji po ko zna koji put svedoče o određenim događanjima. Istovremeno, već sada je jasno da se sa većinom od njih "timski radilo". Različitosti u njihovom kazivanju potvrđuju tezu odbrane da su mnogi od njih "instruisani svedoci". Kada se govori istina ona hiljadu puta može da se ponovi gotovo na isti način, a neistina ni dvaput.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online