Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.08.2015.
08:56
Tanjug A

Patrijarh Irinej: "Oluja" je bila tragedija biblijskih razmera

Patrijarh srpski Irinej rekao je u utorak na obeležavanj Dana sećanja da je srpski narod u "Oluji" zadesila tragedija biblijskih razmera i da je počinjen veliki zločin koji su činila naša braća po veri sa kojima nas vezuje istorija.

Tanjug
Zloćin počinila braća po veri: Patrijarh Irinej

Patrijarh je u obraćanju u Sremskoj Rači rekao da je to bila tragedija biblijskih razmera kakvu su nekada doživeli Jevreji i Jermeni i da smo mi Srbi odmah iza njih.

Kako je rekao zločin su počinila naša braća po veri, isti po crkvi "sa malim razlikama što smo mi pravoslavni a oni rimokatolici" i da smo bili krivi samo zato što smo Srbi pravoslavne vere.

Naveo je da zato raduje nedavno upućen predlog pape Franje da se formira komisija predstavnika srpskog i hrvatskog naroda koja bi se bavila razlozima tolike mržnje između dva susedna i po mnogo čemu slična naroda.

Patrijarh je poručio i da Srbi nisu genoicidan narod, da to nisu nikad bili uz svojoj istoriji, da su naprotiv mnogo postradali, a da je o njima  stvorena slika kao o narodu koji mrzi i progoni i ubija.

Ta je slika daleko od nas, poručio je patrijarh Irinej i dodao da zlo i zloba nikome dobro nisu doneli, te da je potrebno da zavlada ljubav, da nju treba da nosimo u sebi, ali i među narodima.

Dao Bog da se povrati mir narodu našem i svim narodima - to je želja naša i božija i molimo se gospodu da naša želja bude uslišena, poručio je na kraju obraćanja srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.08.2015. 09:59
Prestanite da izigravate besne gliste . Hrvati samo slave "pobedu" koja im je donela slobodu , mir i celovitu drzavu . Srbi sa prostora tzv. SAO Kninske Krajne kasnije tzv. RSK , nikada nisu pristali da budu drzavljani R.Hrvatske. Srbi su se politicki i oruzano borili protiv Hrvata . Srbi nikada nisu priznali Hrvatsku kao svoju drzavu tako da Hrvatska ( secate se onoga "ovo je Srbija" ili "Virovitica,Ogulin,Karlobag...") i da je htela ,a nije - nije ni mogla da protera "svoje drzavljane" . Jos se jedno pitanje namece , ako su Srbi bili ustavotvorni narod u Socijalistickoj Federativnoj Republici Hrvatskoj zasto nisu hteli demokratskim putem da se problemi rese (tada Hrvati ne bi mogli da proteraju svoje drzavljane)..... Dalje : Nas cenjeni Savo Strbac "odlazak" Srba objasnio je ovako : " Morali smo da sacuvamo nasu biolosku masu , mogle je izginuti nase stanovnistvo , zene , civili . Zbog toga smo se odlucili na egzodus " ... znaci da niko nije Srbe primoravao ( uz to nisu bili hrvatski drzavljani ) , a za nase slavne Vojvode bili smo samo (nazalost) "bioloska masa" . Veravatno mnogim "Veloksrbima" nije poznato da je na hrvatskoj strani sudelovalo i borilo se oko 10000 Srba .... Ja sam jedan od obicanih i normalnih Srba kome je mnogo zao zbog svih desavanja . Eh da nije bilo tih usijanih glavurda , pa da smo se "razveli" kao sto su to ucinili Slovacka i Ceska - gde bi nam bio kraj !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online