Sreda 05.08.2015.
08:56
Tanjug

Patrijarh Irinej: "Oluja" je bila tragedija biblijskih razmera

Tanjug
Zloćin počinila braća po veri: Patrijarh Irinej

Patrijarh je u obraćanju u Sremskoj Rači rekao da je to bila tragedija biblijskih razmera kakvu su nekada doživeli Jevreji i Jermeni i da smo mi Srbi odmah iza njih.

Kako je rekao zločin su počinila naša braća po veri, isti po crkvi "sa malim razlikama što smo mi pravoslavni a oni rimokatolici" i da smo bili krivi samo zato što smo Srbi pravoslavne vere.

Naveo je da zato raduje nedavno upućen predlog pape Franje da se formira komisija predstavnika srpskog i hrvatskog naroda koja bi se bavila razlozima tolike mržnje između dva susedna i po mnogo čemu slična naroda.

Patrijarh je poručio i da Srbi nisu genoicidan narod, da to nisu nikad bili uz svojoj istoriji, da su naprotiv mnogo postradali, a da je o njima  stvorena slika kao o narodu koji mrzi i progoni i ubija.

Ta je slika daleko od nas, poručio je patrijarh Irinej i dodao da zlo i zloba nikome dobro nisu doneli, te da je potrebno da zavlada ljubav, da nju treba da nosimo u sebi, ali i među narodima.

Dao Bog da se povrati mir narodu našem i svim narodima - to je želja naša i božija i molimo se gospodu da naša želja bude uslišena, poručio je na kraju obraćanja srpski patrijarh.

2024 © - Vesti online