Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.02.2015.
05:41
M. Roknić - Vesti A

Razočaranje i šok u Zagrebu

U prvim reagovanjima na odbacivanje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije u Hrvatskoj ne kriju razočaranje, a mediji su čak šokirani. Vodeći portali i elektronski mediji s nevericom konstatuju da Srbija nije proglašena krivom čak ni za "genocid u Vukovaru".

Beta
Nezadovoljan: Ivo Josipović

Političari ipak u prvi plan ističu kako je presuda Međunarodnog suda pravde očekivana. Direktor Dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor ocenjuje da je agresija Srbije na Hrvatsku dokazana i da se sada postavlja pitanje ko će Hrvatskoj nadoknaditi štetu za ubijene, za razaranja i druge zločine.

Odlazeći hrvatski predsednik i jedan od autora tužbe za genocid protiv Srbije Ivo Josipović izjavio je da ga presuda nije iznenadila, iako Hrvatska njome nije zadovoljna.

- Mi i svet kroz ovaj proces dobili smo kompletnu sliku o strašnim zločinima koji su se dogodili. Sud je utvrdio mnoge zločine, ali su brojni pravni autoriteti od početka upozoravali da ti zločini ne čine genocid, što je presuda i pokazala - rekao je Josipović.

On je istakao da su autori tužbe odradili jedan dug prema žrtvama i prema istoriji i podsetio da je u toj tužbi prvi put urađen jedan potpun popis žrtava, popis paravojnih jedinica koje su u Hrvatskoj činile zločine i ponudili jednu kompletnu i važnu istorijsku istinu.

- Sud je odbijajući srpsku protivtužbu konstatovao i da su zločini počinjeni i u "Oluji" i da su se događale stvari koje je trebalo sprečiti. U svakom slučaju, rat koji je iza nas je bio vrlo skup, stradali su mnogi ljudi, ali sud o tim aspektima nije odlučivao - zaključio je Josipović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić smatra važnim da je i sam sud u izricanju presude zaključio da je jedan od glavnih zadataka vezanih za protekli rat utvrđivanje sudbine nestalih i da to pitanje ostaje za budućnost na Beogradu i Zagrebu.

Neozbiljna hrvatska tužba

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ističe da je pravni tim Hrvatske dobio nekoliko packi, jer je koristio "neproverene dokaze" i tužio za genocid državu koju nije mogao da tuži.
- To što je napravio hrvatski pravni tim ispalo je krajnje neozbiljno. Neverovatno je da nisu znali koju zemlju mogu tužiti, jer Srbija u to vreme nije postojala kao međunarodno priznata država. Pravni tim Hrvatske skupo je plaćen i to je morao da zna. Što se tiče presude, ona je dokazala ono što su već svi ionako znali: zločini su počinjeni sa obe strane, a sud je zaključio da nemaju obeležja genocida.

- Dužnost svih nas je da se okrenemo budućnosti i ova presuda je jedna vrsta doprinosa da se završi to istorijsko razdoblje i da ljudi u ovom delu Evrope konačno krenu napred - rekla je Pusićeva.

I hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da nije zadovoljan odbacivanjem hrvatske tužbe, ali da se odluka suda mora poštovati i na civilizovan način prihvatiti.

- Prošlo je od rata više od 20 godina, Hrvatska je član EU, dobila je rat i ima priliku da u društvu najnaprednijih država sveta ide napred i gradi sadašnjost i budućnost. Srbiji u tom pogledu želimo sve najbolje, od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih, kao i povratka kulturnog blaga nećemo i ne možemo odustati - rekao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 06:48
Istina boli i sokira naravno , samo ,ovo je pocetak kraja hrvatskih hordi , isfrustriranog pokatolicenog srpskog naroda --dokle ?!
Sreda 04.02.2015. 15:20
O bože!Nije pomogla papina molitva da se u,st,aše prikažu svetu kao oličenje dobra-po vatikansko-sotonskim pravilima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online