Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
10:33
Sputnik A

Sporne granice od Vardara pa do Triglava

Beograd ima nerešene sporove oko granica i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom, ali i sa Crnom Gorom, dok je Kosovo "nedefinisan" slučaj.

fakti.org
Sa raspadom zemlje došlo je i do sporova oko granica

Piranski zaliv, koji se sada nalazi u sastavu Hrvatske, posle arbitraže međunarodnog suda najverovatnije će većim delom da završi u Sloveniji. Spor oko ovog dela dve države vode unazad 20 godina, a sva je prilika da će sledeća država koja će morati da se bavi svojim granicama biti Srbija.

Da naša država ima i te kakve probleme sa granicama nedavno je ustanovio i pretraživač Gugl, svrstavši Srbiju među 31 državu sveta kojima na Guglovoj mapi ne mogu da se "očitaju" granice.

Srbija do sada nije rešila problem granica gotovo ni sa jednom komšijskom zemljom. Sa Crnom Gorom problem je u Sandžaku, jer ovaj region ne želi granicu preko svoje teritorije. Kosovo je "nedefinisan" slučaj, jer ga Srbija smatra delom svoje teritorije, iako je proglasilo nezavisnost.

Ne prihvataju svi avonojeveske granice

Osim ovoga, Beograd ima nerešene sporove oko granica i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom.

Posle raspada SFRJ takozvana Badinterova komisija je kao državne granice bivših Republika SFRJ prihvatila avnojevske granice. Međutim, neke sadašnje države, poput Hrvatske, traže da im se priznaju granice iz vremena Austrougarske.

S obzirom na to da Evropsku uniju pre svega zanimaju granice jedne države, pitanje je šta i gde su granice Srbije?

Primera radi, upravo zbog Piranskog zaliva, Slovenija, koja je odavno ušla u Evropsku uniju, Hrvatskoj je pravila velike probleme na putu ka EU.  

Tibor Varadi, ekspert za međunarodno pravo, za Sputnjik kaže da sporne granice nisu bile međudržavne granice, te da stoga i nisu bile precizno definisane.

- Arbitraža je moguća samo ako se obe strane dogovore da idu na ovu opciju. To znači da, recimo, arbitraža može da odluči spor oko granice Srbije i Hrvatske, ako se obe strane slože oko toga. Postoji i mogućnost da se dve države neposredno slože, ali ako to ne ide onda je moguće ići na međunarodnu arbitražu, najverovatnije na stalnu arbitražu u Hagu. Takav spor ne bi mogao da bude završen za manje od tri godine, a posle toga bi obe strane morale prihvatiti odluke arbitraže - objašnjava Varadi.

To bi, dodaje on, važilo i za Bosnu i druge države, odnosno republike bivše SFRJ.

- Pitanje sa Kosovom je pitanje koje ima druge političke dimenzije, a ne samo one tehničke prirode. A  drugih sporova, recimo sa Bosnom, ne bi trebalo da bude - smatra Varadi.

maps.google.com
Problematična granica na Dunavu

Granica na Dunavu

Dogovor o razgraničenju Srbije i Hrvatske, o 145 spornih kilometara duž Dunava, nije postignut, iako Srbija i Hrvatska o tome razgovaraju još od 2003. godine, a najverovatnije je da će slučaj završiti na arbitraži.

Problem je sledeći - Srbija se u ovom slučaju drži odluke iz 1945, po kojoj "linija" između dve države ide Dunavom od mađarske granice do Iloka. Hrvati se ne slažu sa tim, jer je reka promenila tok, pa je kako kažu deo njihove zemlje ostao u Srbiji. Hrvati zato traže oko 10.000 hektara na srpskoj obali reke, za koje tvrde da im pripadaju po austrougarskim katastarskim knjigama, dok Srbija polaže tapiju na 3.000 hektara na desnoj strani Dunava.

Ukoliko bi međa bila povučena kopnenim delom, po "katastarskom principu", a ne srednjim tokom reke, delovi opština Apatin, Sombor i Bačka Palanka mogli bi preko noći da osvanu u Hrvatskoj.

Drugi problem je državna granica Srbije prema Bosni i Hercegovini. Ona je duga 391 kilometar od čega je 165 suvozemna, a 226 kilometara granice je na rekama. Granica Srbije i BiH je katastarski utvrđena i jasno definisana na oko 95 odsto dužine.

Međutim, na četiri sektora državna granica još uvek nije određena na funkcionalan način. Sporni su sektori granice kod HE "Zvornik" i "Bajina Bašta“ na Drini (ovi objekti pripadaju Republici Srbiji, ali ih preseca državna granica, koja vodi koritom Drine); selo Štrpci u opštini Rudo (železnička pruga Beograd - Bar na dužini od 12 kilometara prolazi kroz teritoriju BiH).

Sela Međurečje i Sastavci između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH, teritorija površine oko 400 hektara, koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena teritorijom Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online