Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Genocid podmeću i srpskoj deci

Iznenadno jučerašnje odlaganje zvanične posete Tomislava Nikolića Sarajevu prva je vidljiva posledica sve osetljivijih odnosa vlasti u BiH i Srbiji, a uoči obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Bilo je planirano da predsednik Srbije u prvu zvaničnu posetu BIH od kada je izabran otputuje 16. juna, ali je juče u njegovom kabinetu rečeno da se poseta "po svemu sudeći odlaže".

N. Jojić
A ko je pobio Srbe: Groblje u Bratuncu

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović predložio je šefu srpske države da se poseta odloži kako bi bila održana "u povoljnijim političkim okolnostima". A okolnosti su takve da se već danima u medijima i javnosti dve susedne države bave pisanjem rezolucije o Srebrenici koja će biti predložena na usvajanje SB UN i nedavnim hapšenjem Nasera Orića, ratnog komandanta bošnjačkih jedinica u zapadnoj Bosni.

Javnost i političari u Srbiji oba događaja, i pisanje rezolucije i neočekivano privođenje Orića u Švajcarskoj po srpskoj poternici, dovode u vezu konstantnih pritisaka na Beograd. Otud i ne čudi što je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na konferenciji za medije u nedelju prebrojavao reč "genocid" u tekstu rezolucije koju je Srbiji dostavili misija Velike Britanije pri UN.

- Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mesta pominje genocid, a na jednom mestu pomirenje - rekao je Dačić.

Od Rusa zavisi?

Ministar Dačić je najavio da će od danas krenuti u konsultacije sa ostalim članicama Saveta bezbednosti o rezoluciji. Ključno je da li će Srbija nedvosmisleno zatražiti od Rusije da njen predstavnik u SB stavi veto na predloženi tekst. Moskva se do sada nije izjašnjavala, a da želi da stavi na znanje koliko je potrebna Beogradu, pokazuje i odluka da po prvi put ambasador Rusije u BiH na nedavnoj sednici Saveta za sprovođenje mira nije izdvojio mišljenje po pitanju kvalifikacije "genocid u Srebrenici".
Predsednik RS Milorad Dodik je već najavio da će od Rusije zatražiti da blokira usvajanje rezolucije.

On je najavio da će Srbija u narednim danima "pažljivo razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje i sankcionisanje ratnih zločina". Nacrt rezolucije sastoji se od preambule, opšteg dela i 13 tačaka koje se odnose na Srebrenicu. Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradski mediji tvrde da se u devetoj tački navodi: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida".

U preambuli predloga rezolucije stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu". Istovremeno se srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mestu, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Bivši predstavnik Srbije u UN Vladislav Jovanović smatra da su rezolucija i Orlićevo hapšenje deo pritiska na Srbiju jer je Beograd odbio da učini ustupke u vezi sa Kosovom i zahtevima da se distancira od Republike Srpske.

- Da zapad zaista želi pomirenje, genocid ne bi bio toliko puta pomenut - primećuje Jovanović.

Za razliku od srpskog kolege koji tvrdi da se reč genocid pominje 20 puta, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak (iz partije Mladena Ivanića) kaže da se u britanskoj rezoluciji ona pominje 11 puta. Ali i je i Crnadak, kao i Dačić rezervisan prema pravim namerama predlagača, procenjujući da će rezolucija "u BiH doneti samo nove podele".

- Svima koji su stradali u Srebrenici treba da se oda počast, jer ono što se tamo desilo više se nikad ne sme ponoviti. Međutim, razne rezolucije u vreme kad pokušavamo da BiH usmerimo ka budućnosti, krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisnije i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se večno takmičimo rezolucijama i teškim rečima - rekao je Crnadak.

Rasimu vruć krompir

Ko će od srpskih zvaničnika otići u Potočare da se pokloni srebreničkim žrtvama još uvek nije odlučeno u Nemanjinoj 11. Kao moguće rešenje pominje se ministar Rasim Ljajić.
- Smatram da neko u ime vlade treba da ide, posebno zato što će sve zemlje regiona imati tamo svog predstavnika, pa bi bilo loše da samo iz Srbije niko ne dođe - rekao je ranije Ljajić.
Prema Dačićevim rečima, pozivi iz Sarajeva upućeni su predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online