Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 10.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučića teraju u Potočare

Kao i svake godine uoči 11. jula, i ove se povela licitacija oko toga ko će od srpskih zvaničnika ići na pomen srebreničkim žrtvama. Zbog okrugle godišnjice taj pritisak je sada još veći. Međutim, uoči ovogodišnjeg obeležavnja pojavila se nezvanična vest da Velika Britanija u Ujedinjenim nacijama priprema Rezoluciju o tragičnom događaju u ovom gradu ratnog leta 1995. godine.

Reuters/D.R.
Predsednici Srbije i Republike Srpske jasno rekli da neće da idu

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, prvi je jasno stavio na znanje da on oseća pijatet prema žrtvama, ali da ne ide u Potočare jer "ne želi da svojim prisustvom legalizuje nešto što je kvalifikovano kao genocid iz čisto političkih razloga".

Dok se predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić još nisu oglasili, Ivica Dačić nije ni potvrdio niti demantovao da srpski zvaničnici trpe pritiske međunarodne zajednice da se pojave na predstojećem obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Bivša čelnica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da dokument UN ima političku snagu za priznavanje sudskih činjenica o genocidu.

Tadić dvaput

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić dva puta, na 10. i 15. godišnjicu bio u Potočarima.

- Ako premijer Srbije Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, Srbija će morati da otvori pitanje poštovanja sudskih činjenica - smatra ona.

Neimenovani diplomatski krugovi u Beogradu koji su dostavili informaciju srpskim medijima navode da je cilj predlagača da 11. jul bude proglašen za dan sećanja na, kako se ističe, više od 8.000 zarobljenih Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba, kao i da se u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja uvrsti obavezno gradivo koje će srebreničke zločine okarakterisati kao genocid.

- Mi sada imamo informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici, a pitanje je šta će tu pisati - potvrdio je nezvanična saznanja šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Za predsednika Državotvornog pokreta Srbije Slobodana Samardžića nema sumnje da je cilj zapadnih sila da stave tačku na Srebrenicu u kontekstu koji njima odgovara, a koji ih oslobađa od odgovornosti za rat i velika stradanja u BiH.

Veto kao rezervna varijanta

Poznavaoci funkcionisanja UN smatraju da nisu velike šanse da se rezolucija usvoji u SB UN ukoliko se u tekstu ne nađe balans, već se srpska strana imenuje kao isključivi krivac. U tom slučaju računa se na veto Rusije ili Kine, kao stalnih članica SB. Istovremeno, pravnici upozoravaju da sama po sebi rezolucija ne može biti revolucionarna u kvalifikaciji zločina jer su to već učinila dva međunarodna suda - Haški tribunal i Međunarodni sud pravde (MSP).

- Cilj je da se zapečati mit o Srebrenici, a mit je da je tu izvršen genocid. Broj žrtava je daleko manji od onog koji se prikazuje, tako da je ovo pokušaj čiste politizacije događaja koji je de fakto ratni zločin, ali ne i genocid - komentariše za "Vesti" Samardžić.

Osim Velike Britanije, na rezoluciji, prema istim izvorima, rade Holandija i SAD, što se može dovesti u vezu sa njihovim prisustvom u BiH u vreme masakra. Podsećamo da su pored Amerikanaca, kao ključni međunarodni faktor u ratnim dešavanjima 90-ih u bivšoj SFRJ, predstavnici mirovnih snaga iz Holandije bili zaduženi za srebreničku enklavu i da se za njihovog mandata dogodilo streljanje ratnih zarobljenika, a zbog čega je mnogo godina kasnije vlada u Hagu podnela ostavku.

- Na rezoluciji rade one zemlje koje su i sukrivci za ono što se dešavalo 90-ih godina. Oni su izazvali rat, SAD je povukla oroz, a kao što znamo puno je ljudi u njemu izginulo i zato moraju krivicu da prebace isključivo na jednu stranu, i to na srpsku - analizira Samardžić moguće motive predlagača.

Kao drugi nivo koji bi se ovakvom rezolucijom želeo postići pominje se nastojanje Zapada da Republiku Srpsku stavi u usamljeničku poziciju, da Beograd natera da se distancira od Banjaluke, a sve u nameri kako bi uklonili prepreke za revizuju Dejtonskog mirovnog sporazuma u pravcu stvaranja unitarne BiH, čemu se najviše protivi predsednik RS Milorad Dodik. I nedavna službena poseta SAD Aleksandra Vučića dovodila se u vezu s nastojanjima Vašingtona da srpskog premijera dodatno "motivišu" da se distancira od neposlušnog Dodika.

- Nikada nisam osetio distanciranje - odgovorio je predsednik RS novinarima na Fakultetu političkih nauka, dodajući da ima intenzivne kontakte s Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodik se zalaže za formiranje međunarodne mešovite komisije koja će objektivno proceniti šta se desilo i dati adekvatne kvalifikacije, "a ne da se govori o 8.000 dok je dve decenije kasnije sahranjeno 4.000 žrtava".

Presuda za genocid

Tribunal je u presudi generalu Vojske RS Radislavu Krstiću prvi put zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid, a početkom ove godine je izrečena i prva pravosnažna presuda petorici srpskih oficira s istom kvalifikacijom. I MSP je u odluci po tužbi BiH protiv SRJ, odnosno Srbije, zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid. Skupština Srbije usvojila je 2010. godine, u vreme vlasti DS-a i SPS-a, Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali je zbog protivljenja socijalista izbegnuto da se direktno pomene termin genocid.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.06.2015. 18:17
Srebrenica-laž belosvetskih faššista i zllikovaca-čista podmetačina na savest srpskom narodu,Ali pravda je spora a dostižna.Jednom kad tad zlločinci koji pišu ovu pogan a koji su pravi svetski zloočinci ućiće u istorijske udžbenike u daleko gorem profilu nego što to pripisuju srpskom narodu.
Sreda 10.06.2015. 18:39
не требају да га "терају" уопште... један краћи телефонски позив је довољан...
Sreda 10.06.2015. 19:22
Da Srebrenica nije politički genocid, ne bi ni bilo pritisaka ! I ti pritisci dolaze uvijek sa iste strane, zamalja koje su u svojoj historiji počinile najgnusnije zločine !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online