Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.03.2015.
05:13
B. Simonović - Vesti A

Zabranili priču o zločinu NATO

Vest da je Fejsbuk na insistiranje pripadnika grupe "Etnička Albanija" zabranio priču o desetogodišnjoj Srpkinji Juliji Brudar, jednoj od šest civilnih žrtava NATO-američkog bombardovanja Murina 30. aprila 1999. godine, iznova je raskrvarila žive rane, ne samo najbližih ovog zlosrećnog deteta i ostalih žrtava ovog bezumnog zločina, nego i svih stanovnika ovog malenog podčakorskog mesta u Crnoj Gori.

youtube.com/IN THE NOW
Žrtve NATo bombardovanja: Jezive slike iz Murina obišle su svet

Sve je dobilo na težini kad se saznalo da je istina o pogibiji Julije Brudar posebno pogodila pripadnike 'Etničke Albanije", jer u Murinu od prvog dana vlada uverenje da je zlikovačke bombardere na ovo vojno i strateški potpuno nevažno mesto naveo štab šiptarske OVK, koji je, kako sumnjaju, postojao i delovao u Plavu.

Poznao ga po patici

- U prosekturi beranske bolnice - ispričao je svojevremeno potpisniku ovih redaka Mirko Knežević, otac stradalog Miroslava Kneževića - mojoj ženi ne daju da uđe, a i mene triput pripitkuju imam li snage, mogu li da izdržim da vidim što moram videti. Stiskoh srce, uđoh i obeznanih se od tuge: od moga Miroslava, moga ljepotana i osobnika, ostala čitava samo desna noga - poznadoh patiku na njoj...

To je jedno od šiptarskih zlodela poput onog iz jula 1944. kada su balisti pod nemačkim barjakom i zaštitom za samo dva i po sata na najzverskiji način pobili 438 stanovnika Murina i Velike, pretežno dece i nejači.

Istinu, međutim, ne može sakriti ni Fejsbuk, ni sva ostala mašinerija društvenih mreža i medija upregnutih da farbaju i lažu za interese svetskih moćnika i njihovih skutonoša, ulizica i podrepuša, uz dobranu podršku čak i aktuelne vlasti u Crnoj Gori, koja se i posle šesnaest godina prema murinskim žrtvama odnosi kao prema "kolateralnoj šteti", a vrhunac cinizma je bila svojevremena izjava iz vrha ove vlasti da decu i nedužne ljude u Murinu nije pobio NATO već režim iz Beograda.

Da podsetimo, tog kobnog 30. aprila 1999. godine oko četiri sata po podne NATO-američki bombarderi su našli Murino, zabito mestance koje nije upisano ni na jednoj vojnoj karti, i nad njim izručili svoj smrtonosni tovar.

Po nekim podacima ispalili su 14 projektila i navodno gađali "strateški važan" most na Limu u centru varošice, što je, naravno, besmislica pošto u blizini postoje još dva mosta.

Kad su počele da gruvaju bombe u blizini mosta, u maloj prodavnici se zatekla Julija Brudar, desetogodišnja ćerka Branka Brudara, urednika Televizije Priština, koji je nju i stariju joj sestru sklonio u Murino iz kosovskog pakla, uveren da su tu na sigurnom.

Kad se razlegla i poslednja detonacija, preživeli iz okolnih teško oštećenih kuća su u ruševinama i šutu u blizini mosta našli raskomadana tela Julije Brudar, trinaestogodišnje Olivere Maksimović, njenog vršnjaka Miroslava Kneževića, zatim penzionera Manojla Komatine (72) i Milke Kočanović (68), kao i radnika Vukića Vuletića (46).

Oterao Filipa Vujanovića

Uoči predsedničkih izbora 2008. godine, Filip Vujanović, favorit aktuelne vlasti, odlučio je da poseti zajednički spomenik murinskim žrtvama podignut u spomen-parku u centru mesta. Kod spomenika ih je dočekao Mirko Knežević, otac stradalog Miroslava:
- Nazad, ubice! - breknuo je Knežević - nema pristupa spomeniku vašim žrtvama! Hoćete u NATO, a klanjate se njegovim žrtvama!
Vujanović se okrenuo i otišao, a Kneževića, za čudo, niko zbog toga nije ni mrko pogledao.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 13:16
Шта ту више није јасно?! То су сатанисти; масовне убице, силоватељи, убице деце... То нису људи, то су у ствари демони који само изгледају као људи! Мета им је човек у свом Божијем облику, теже његовом нестанку! Не тоталном али великом броју, 90% популације! Остатак треба да служи као робље и за иживљавање на њима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online