Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.03.2015.
09:39
B. Simonović - Vesti A

Marović sklonio 3,8 miliona dolara?

Pozivajući se na dokumentaciju švajcarskog ogranka britanske HSBC banke, međunarodna mreža novinara istraživača obelodanila je da je Svetozar Marović (59), visoki crnogorski funkcioner i bivši predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, početkom 1998. godine otvorio tajni račun u ovoj banci na kojem je 2006/2007. godine imao depozit od 3,8 miliona dolara! Ovaj račun i novac na njemu Marović nikada nije prijavio nadležnima za praćenje imovine funkcionera niti dokazivao njegovo poreklo.

Srna
Nova finansijska afera potresa Crnu Goru: Ozbiljne optužbe na račun Svetozara Marovića

Račun je otvoren 6. februara 1998. na ime njegove četiri godine starije nezaposlene supruge Đorđine, s tim da su pristup računu imali i njen suprug Svetozar i tada još maloletni sin Miloš. Iako je redovno podnosio izveštaje o svom imovnom stanju, Svetozar Marović nikada nije prijavio da ima račun u HSBC banci, a kamoli novčane iznose na njemu.

Potrebno 140 godina štednje

Nije poznato kolika su bila ranija primanja Svetozara Marovića, a u imovinskom kartonu za 2006. godinu prijavio je da zarađuje 1.769 evra mesečno. Budući da njegova supruga ni deca tada nisu radili, novinari su izračunali da bi mu, s tim primanjima, trebalo 140 godina štednje i odricanja da bi stekao 3,8 miliona dolara.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, koji je do ovih podataka došao preko francuskog "Monda", tvrdi da je Đorđina jedan od više od 100.000 klijenata švajcarskog ogranka ove banke u kojoj novac drže i članovi kraljevskih porodica, političari, javne ličnosti i poslovni lideri iz više od 200 zemalja.

Osim Đorđine Marović, u ovoj banci račune ima još oko 80 klijenata sa prostora bivše Jugoslavije, a iznos na njenom računu je među najvišima!

U veoma opširnom tekstu i analizi imovine porodice Svetozara i Đorđine Marović, sada penzionerke sa primanjem od 380 evra mesečno, i njihove dece Miloša i Milene, pored podataka o raznovrsnim, najblaže rečeno, sumnjivim poslovima, dati su i podaci o bogatstvu Marovića u nekretninama milionske vrednosti.

U tekstu koji potpisuju Miranda Petrucić i Dejan Milovac navodi se da se bogatstvo porodice Marović ogleda u desetinama kuća i stanova, velikom poslovnom prostoru, zemljištu i ekskluzivnim placevima po primorju koji se mere desetinama hiljada kvadratnih metara.

Nema, međutim, podataka o stanju na tom računu danas, odnosno kako se stanje na računu kretalo u proteklih devet godina. Istraživači, takođe, naglašavaju da su Svetozar i Đorđina Marović odbili da komentarišu sve ove podatke, ali se u tekstu podseća i na Marovićevu izjavu datu posle svedočenja u predmetu "Košljun".

- Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kog člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljima da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja. S druge strane, moja je obaveza da angažujem advokate koji će preduzeti mere protiv svih učesnika u ovoj prezentaciji neistina i laži - rekao je Marović.

Mućke sa Mugošom

Samo mesec dana nakon što je u decembru 2010. uhapšen Svetin brat Dragan Marović, funkcioner budvanske opštine koji je potom i osuđen za malverzacije i zloupotrebe, Svetozar Marović je prepisao stan u Budvi i veliku kuću u rodnoj Krimovici na ime podgoričkog biznismena Zorana Mugošu kao navodni zalog za pozajmicu od Mugoše od 500.000 evra. To isto je učinio i Marovićev sin Miloš koji je Mugoši prepisao stan u Budvi. Brzo se, međutim, pokazalo da je sve bio običan dribling, jer je sve vraćeno na staro stanje čim se malo slegla prašina oko hapšenja Dragana Marovića.

Ostaje sad da se vidi kako će reagovati novopečeni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković i da li će, podstaknut ovim podacima, konačno skinuti prašinu sa mnogobrojnih prijava i zahteva crnogorske opozicije i nevladinih organizacija i ozbiljno se pozabaviti "poslovima" Svetozara Marovića i njegove porodice i bogatstvom koje poseduju.

Šta je rekao kumu

Nakon najnovijih otkrića, na aktuelnosti dobija priča Marovićevog kuma Momira Bulatovića iz 1996. objavljena u knjizi njegovih sećanja. Kad je do Bulatovića, tada predsednika Crne Gore, stigla priča da je Marović ogrezao u šverc duvana, on je pozvao kuma na večeru, pokazao mu policijsku dojavu i otvoreno ga upitao da li je to tačno.
- Znaš šta kume, ti ćeš svom sinu ostaviti u nasleđe to što si bio šef države, a ja mome nemam šta ako mu ne obezbedim malo novca za lagodniji život - odgovorio je tada Marović.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 10:45
to mu don milo dao ''nepovratnu pozajmicu''
Utorak 10.03.2015. 12:24
Ruzan lik.........Drakula iz sezam ulice !!!.........Pijem krv kao drakula grof, ali najveći horor je kad sednem u moj golf! Pomalo perverzan, samo se zezam otvaram ti cupi kao pećinu "sezam"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online