Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.01.2015.
13:03
Srna A

"Srbija ne sme da pristane na hrvatske ucene"

Srbija ne treba da prihvati nijednu hrvatsku ucenu, jer Hrvatska štiti ratne zločince i masovno krši ljudska prava proteranih i Srba koji tamo žive, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

M. Karović
Hrvatska prema Srbiji vodi politiku uslovljavanja: Miodrag Linta

Linta smatra da nije iznenađujuća odluka hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da podnesu brojne amandmane na nacrt izveštaja o napretku Srbije i zatraže oštriji stav Evrope prema Beogradu.
 

- Odavno je bilo jasno da će Hrvatska, čim postane punopravni član EU, početi da vodi politiku uslovljavanja prema Srbiji s ciljem da je prisili da odustane od zahteva za vraćanje otetih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava proteranim Srbima - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, cilj Hrvatske je da prisili Srbiju da odustane od zahteva za vraćanje imovine srpskim preduzećima i procesuiranje brojnih zločina nad Srbima.

- Sada se u potpunosti može videti da je politika lažnog pomirenja, koju je Srbija vodila prema Hrvatskoj od 2001. do 2012. godine, bila pogrešna i suprotna srpskim nacionalnim interesima - ocenio je Linta.

On je ukazao da Hrvatska ne ispunjava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine, kada je reč o nepristrasnom pravosuđu, kažnjavanju ratnih zločina i provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i razvoja povratničkih sredina.

Linta je istakao da su sve države, uključujući i Srbiju, koje su pristupile ženevskim konvencijama, obavezne da preduzimaju zakonodavne mere da bi se kaznila lica za teške povrede konvencija.

- To znači da se ratnim zločincima mora suditi u svako doba i na svakom mestu, a države su obavezne za sprovođenje ove obaveze. Zbog toga Srbija ima obavezu da hapsi i sudi hrvatskim zločincima za ubistva Srba, koja su se desila u Hrvatskoj - ocenio je Linta.

On je zaključio da Srbija u prethodnom periodu "nažalost, nije dovoljno učinila na tom planu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 13:31
Kome Linta prica? Nistarijama na vlasti u Beogradu, koje sebe nazivaju Srbijom? Nema od takve price nista, dok god se ta beogradska kamarila ne zamijeni boljom!
Petak 30.01.2015. 11:11
Čića Mića gotova je priča.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online