Četvrtak 29.01.2015.
13:03
Srna

"Srbija ne sme da pristane na hrvatske ucene"

M. Karović
Hrvatska prema Srbiji vodi politiku uslovljavanja: Miodrag Linta

Linta smatra da nije iznenađujuća odluka hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da podnesu brojne amandmane na nacrt izveštaja o napretku Srbije i zatraže oštriji stav Evrope prema Beogradu.
 

- Odavno je bilo jasno da će Hrvatska, čim postane punopravni član EU, početi da vodi politiku uslovljavanja prema Srbiji s ciljem da je prisili da odustane od zahteva za vraćanje otetih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava proteranim Srbima - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, cilj Hrvatske je da prisili Srbiju da odustane od zahteva za vraćanje imovine srpskim preduzećima i procesuiranje brojnih zločina nad Srbima.

- Sada se u potpunosti može videti da je politika lažnog pomirenja, koju je Srbija vodila prema Hrvatskoj od 2001. do 2012. godine, bila pogrešna i suprotna srpskim nacionalnim interesima - ocenio je Linta.

On je ukazao da Hrvatska ne ispunjava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine, kada je reč o nepristrasnom pravosuđu, kažnjavanju ratnih zločina i provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i razvoja povratničkih sredina.

Linta je istakao da su sve države, uključujući i Srbiju, koje su pristupile ženevskim konvencijama, obavezne da preduzimaju zakonodavne mere da bi se kaznila lica za teške povrede konvencija.

- To znači da se ratnim zločincima mora suditi u svako doba i na svakom mestu, a države su obavezne za sprovođenje ove obaveze. Zbog toga Srbija ima obavezu da hapsi i sudi hrvatskim zločincima za ubistva Srba, koja su se desila u Hrvatskoj - ocenio je Linta.

On je zaključio da Srbija u prethodnom periodu "nažalost, nije dovoljno učinila na tom planu".

2024 © - Vesti online