Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 08.11.2014.
09:19
Ž. Marković - Vesti A

Kancer preti iz mandarina

Inspekcija u Distriktu Brčko stavila je van prometa oko 5.300 kilograma mandarina za koje je utvrđeno da su tretirane povećanim sadržajem fungicida imazalil, koji je pre 15 godina proglašen "verovatno kancerogenim".

Prema rečima Zorana Gajića, glavnog inspektora u Brčkom, reakcija je usledila nakon informacije da voće iz uvoza sadrži veću količinu pomenutog pesticida.

Inspekcija u Distriktu Brčko stavila van prometa oko 5.300 kg mandarina: Utvrđeno da su tretirane povećanim sadržajem fungicida imazalil
 


- Kontrolisali smo i mandarine, i utvrđena je dva i po puta veća količina imazalila od dozvoljene. Uzorak je uzet sa ovlašćenog mesta za prodaju voća na pijaci Arizona, gde se snabdevaju kako građani, tako i manje i veće trgovine. Sa pomenutog prodajnog mesta na Arizoni, ali i od onih koji su radi preprodaje ovde nabavljali mandarine, van prometa je privremeno stavljeno 5,3 tone - rekao je Gajić medijima u Srpskoj.


U Institutu za zaštitu zdravlja RS potvrdili su da je uzorak mandarina analiziran 3. novembra imao povećan sadržaj imazalila, čija je koncentracija iznosila 12,9, dok referentna vrednost iznosi ispod pet miligrama po kilogramu.


- Nakon studija na glodarima 1999. godine, Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proglasila je imazalil "verovatno kancerogenim", ali je procenila i da su koncentracije imazalila koje ostaju u voću nakon primene ovog pesticida daleko ispod koncentracija koje predstavljaju rizik za zdravlje. EPA, takođe, upozorava da je imazalil iritantan za oči i toksičan ukoliko se unese putem hrane u većim količinama - kažu u institutu.


Imazalil je fungicid koji prodire kroz celi plod, a u većim koncentracijama je toksičan! Reč je o pesticidu koji iritira kožu i izaziva suzenje očiju, koji štetno deluje na reproduktivne organe, a dokazano je da je kancerogen, te posebno opasan za decu. Kako se nezvanično saznaje, sporne mandarine je iz Hrvatske uvezla jedna firma iz Gradačca. Uzorci su, inače, poslati na superanalizu, a nakon toga će biti preduzeti dalji koraci.

Smetlište

Građani Srpske ostali su prilično uznemireni nakon informacija da su limun i mandarine bili tretirani opasnim fungicidom. Pitaju se koliko su voća koje je prskano imazalilom dosad pojeli, a naročito se plaše za zdravlje dece. Ovaj slučaj ponovo je otvorio strane priče da je naše tržište bukvalno smetlište za različite vrste roba sa zapada, i da uvoznici uglavnom ne vode računa o zdravlju ljudi, već gledaju kako da zarade.

POVEZANE VESTI

Subota 08.11.2014. 10:52
Biće najbolje da se svo to južno voće zaobilazi u širokom luku...
Ponedeljak 10.11.2014. 14:42
A naši inspekcijski organi utvrdiše da je svo južno voće, uključujući limun i pomarandže zdravo...verovatno je neko iz inspekcije isfušario i nije ni pregled izvršio kako treba. Nek se ugledaju na organe iz Republike Srpske koji brinu o zdravlju svog naroda, a ljudima iz Srbije želim da ove zime u širokom luku izbegavaju južno voće, prvo zbog pohlepnih uvoznika koji uvoze iz najgorih regiona i država da bi kroz nižu nabavnu cenu ostvarili veću zaradu, i kojima je profit merilo a ne zdravlje, a drugo zbog fušeraja i podkupljivosti činovnika iz naše zemlje! Ima limuna i u C.Gori...a vitamina C mnogo više i u paprikama i u kiselom kupusu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online