Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 08.05.2014.
17:17
Beta A

Kako đaci iz zemalja bivše SFRJ uče o Prvom svetskom ratu?

Sto godina posle Sarajevskog atentata u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz 1990-ih, navodi se u najnovijem istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine, prikazan je u udžbenicima istorije ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom
 

"Sada se prošlost prilagođava da odgovara bilo kom diskursu, koji vladajuće elite u tim zemljama žele u sadašnjem trenutku", ocenio je izvršni direktor Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Nenad Šebek, koji je analizirao udžbenike u regionu.

Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine, prikazan je u udžbenicima istorije ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom, a to je odraz savremenih političkih podela među narodima bivše Jugoslavije.

Šta kažu u Hrvatskoj?

U udžbeniku istorije za četvrti razred srednje škole u Hrvatskoj navodi se da je Autro-Ugarska želela kontrolu nad jugoistočnom Evropom, ali i da je za izbijanje rata kriva Srbija zbog želje da proširi svoju teritoriju i zbog podržavanja terorista.

Deca u Hrvatskoj uče da je Srbija "želela teritorijalnu ekspanziju nad područjima koja su bila pod otomanskom vlašću do Balkanskih ratova", i da nije bila zadovoljna austrougarskom aneksijom Bosne i Hercegovine zbog sopstvenih pretenzija na tu teritoriju.

U etnički podeljenoj Bosni i Hercegovini ne postoji opšte prihvaćeno stanovište o Principu i uzrocima Prvog svetskog rata, a srpska deca uče drugačije tumačenje istorije od onog koje uče bošnjačka i hrvatska deca. "Ti ljudi su bili teroristi - Gavrilo Princip i ostali", kaže Salih Mehmedović dok stoji pored Latinske ćuprije u Sarajevu, gde je mladi bosanski Srbin pre 100 godina ubio Ferdinanda, nakon čega su usledile četiri godine rata.

Međutim, u Republici Srpskoj Mlada Bosna je jednostavno opisana kao "organizacija", a u udžbenicima se naglašava da je Austro-Ugarska "iskoristila" atentat na Franca Ferdinanda "da bi okrivila Srbiju" i proglasila rat.

U susednoj Srbiji deca uče da je uzrok Prvog svetskog rata bila "borba velikih sila za ekonomsku kontrolu i dominaciju nad Evropom", a Srpska pravoslavna crkva za Pricipa kaže da je nacionalni heroj.

Profesorka Beogradskog Univerziteta Dubravka Stojanović tvrdi da se istorija Prvog svetskog rata tumači "u kontekstu nacionalističkog mita i tumačenja sopstvene nacije kao one koja se žrtvovala".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 20:55
Први светски рат су почели ФАШИСТИ . Други светски рат су почели ФАШИСТИ. 1991 године рат у Југославији су направили ФАШИСТИ . 2013 године рат у Украјини су изазвали ФАШИСТИ . 2015,2016 године ратове у некој држави изазваће ФАШИСТИ.
Četvrtak 08.05.2014. 20:28
Na večite reči Gavrila Principa: "Naše će sjene hodati po beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu ! " dodao bih misao jednog drugog Velikana : "Blago onom ko dovijek' živi, imao se ra' šta i rodit !" Bog ih Blagoslovio !
Petak 09.05.2014. 02:23
Гаврило је с правом скењао дебелог аустријског велможу, рука му се позлатила, а павијани који данас нешто серуцкају о Гаврилу "терористи" могу само да папају гованца...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online