Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.03.2014.
14:38
Srna A

"Oluja" je bila genocidna akcija

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta dao je punu podršku zahtevima šefa srpskog pravnog tima Saše Obradovića da operacija "Oluja" hrvatskih oružanih snaga bude proglašena za genocid nad srpskim narodom.

Hrvatska da prestane da zločin slavi kao nacionalni praznik: Miodrag Linta
 

Linta je podržao i zahteve da Međunarodni sud pravde presudom obaveže Hrvatsku na odštetu proteranim Srbima, da Hrvatska stvori uslove za održiv povratak svima onima koji to žele I da operacija "Oluja" prestane da se slavi kao nacionalni praznik u Hrvatskoj.

U saopštenju Koalicije iskazana je podrška i zahtevu srpskog tima da budu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i da hrvatska tužba bude odbačena, jer Srbija ne može da odgovara za dela koja su izvršena pre njenog nastanka kao države 27. aprila 1992. godine.

''Moguće je da ne osude Hrvatsku zbog Oluje''

Linta je pozdravio Obradovićev stav da Srbija i Hrvatska sporom po uzajamnim tužbama za genocid nisu zatvorile vrata za pomirenje dva naroda. "Međutim, pomirenje je moguće samo ako Hrvatska prihvati istorijske činjenice i suoči se sa svojom prošlošću", istakao je on.

Linta je ocenio da "nažalost, u Hrvatskoj još ne postoji spremnost da se prihvate činjenice koje je izneo srpski pravni tim tokom suđenja u Hagu i da se osudi antisrpska politika režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba".

"Taj cilj Tuđmanov režim je mogao da ostvari samo putem rata što potvrđuje njegova izjava da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela", istakao je Linta u saopštenju.

Srbija je od Međunarodnog suda pravde zatražila da operaciju "Oluja", koju su izvršile hrvatske oružane snage, proglasi za genocid nad srpskim narodom, a da Hrvatsku okrivi za kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.03.2014. 11:45
Komentar obrisan a nije nikoga vredjao, samo je ponovljena tvrdnja da je Hrvacka genocidna tvorevina! U toku 50 gdina dva genocida su pocinili hrvati, ubijeno je ukupno vise od 1500000 Srba i proterano preko 500000 i to samo za pedeset godina, istina boli, ustase, hrvati, vi se morate suociti sa istinom, sami sa sobom se sresti, pogledati u ogledalo istine, videti ljudsku nakazu, traziti oprost od Srbskoga naroda. Srbija mora uloziti jos jednu tuzbu, genocid nad preostalim Srbima u toj njihovoj HR se nastavlja, zabrana pisma i izrazavanja je genocid, skidanje cirilicnih tabli je direktna pretnja genocidom nad Srbima. zabrana povratka proteranim Srbima i povratak imovine je takodje genocid.
Subota 29.03.2014. 19:54
Slavila je i Nemacka Kristalnu noc ali i tome je dosao kraj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online