Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 16.03.2014.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Uzdrmana Hrvatska preti blokadom EU

Pravni tim Srbije zadovoljan je svojim petodnevnim istupom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i svi članovi se slažu da je izneta argumentacija uspela da dokaže genocidnu nameru Hrvatske prema Srbima iz Krajine.

Ubedljiv nastup: Srpski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde
 

Pravni tim Hrvatske se o tome ne oglašava, kao ni mediji u Zagrebu koji se nisu preterano bavili argumentacijom Beograda, ali su zato stavovi srpskih eksperata naišli na osude bivših čelnika HDZ-a i Vlade Hrvatske Vladimira Šeksa i Tomislava Karamarka.


Oni su upozorili Srbiju da posle istupa u Hagu neće imati "nedvosmislenu podršku Hrvatske na putu ka EU".
 

"Oluju" isplanirali kriminalci

- Šabas je u sudnici, odgovarajući na tvrdnju Hrvatske da je na Brionima planirana legitimna vojna operacija u cilju proterivanja srpskih vojnih snaga, a ne civila, naglasio da nema dileme da je "Oluja" planirana "na sastanku kriminalaca". Šabas mi je rekao da je potpuno uveren u to da "Oluja", kao i rasistički istupi Tuđmana sa "izletima" do Drugog svetskog rata, negiranje zločina nad Srbima svih vlasti Hrvatske, jasno ukazuju da postoji čvrst slučaj genocida.
Podsetiću da se u svetu svaka reč Šabasa veoma pažljivo sluša - ističe Štrbac.

- Nakon ovakvog postupka zvanične srpske politike, Hrvatska bi trebalo da zatraži objašnjenje i upozori Srbiju da podrška njenom ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna - rekao je Šeks novinarima u Saboru, a prenela je Hrvatska televizija.
On je poslednji dan iznošenja argumentacije tužbe Srbije protiv Hrvatske ocenio kao "najlošiji dan srpskog pravnog tima, s najslabijim, šupljim pseudoargumentima".


Karamarko je u Virovitici rekao da se Srbija "služi nedopustivim sredstvima u Hagu".


- Dosta je tog iživljavanja na našoj borbi za slobodu - konstatovao je Karamarko i ponovio da je "Oluja" bila legitimna.


- Imao sam prilike da razgovaram sa svim članovima našeg pravnog tima i mada je još rano davati bilo kakve procene mogućeg sudskog ishoda, svi su veoma zadovoljni načinom na koji je Srbija odgovorila na tužbu za genocid, ali i argumentovala svoju kontratužbu - kaže za "Vesti" Savo Štrbac, ekspert pravnog tima Srbije i direktor Veritasa.


Mada je Hrvatska odlučila da ga unakrsno ne ispituje, on je od srede u Hagu i ovo suđenje prati iz galerije.


- Veoma sam zadovoljan načinom na koji je Srbija iznela sve činjenice. Zadovoljan sam i kao pravnik, ali i kao čovek "iz kolone" koji je preživeo sve užase hrvatske akcije "Oluja". Svim članovima našeg tima sam od srca čestitao i u svoje ime, ali i u ime svih Krajišnika rasutih po svetu - kaže za "Vesti" Štrbac.

Josipović na mukama

Predsednik Hrvatske i jedan od sastavljača tužbe protiv Srbije Ivo Josipović izjavio je da Srbija neće uspeti u dokazivanju svoje kontratužbe.
Štrbac kaže da je ova izjava očekivana od pravnog eksperta koji je sve učinio da hrvatska tužba ne izazove podsmeh svetske javnosti.
- Podsetiću da je upravo Josipović ispravio budalaštinu iz osnovne tužbe da je Srbija kriva i za genocid nad Hrvatima, ali i krajiškim Srbima. Moguće da nije imao vremena da detaljnije prouči našu argumentaciju - kaže Štrbac.

On smatra da je Srbija sa mnogo manje novca uspela da okupi vrhunski pravni tim i da su ključni istupi nemačkih pravnika Andreasa Cimermana i Kristijana Tamsa, kao i pravnih eksperata Vilijama Šabasa i Vejna Džordaša.


- Veoma je značajno što su upravo nemački pravni eksperti osporili vremensku nadležnost Srbije, jer je većina zločina nad Hrvatima počinjena pre 27. aprila 1992, odnosno formiranja SR Jugoslavije. Verujem da je najviše pažnje 17-članog sudskog veća izazvalo obraćanje najvećeg stručnjaka za genocid Vilijama Šabasa - ističe Štrbac. On objašnjava da je Šabas uporedio sastanak Tuđmana i vojnog vrha na Brionima sa sastankom vrha nacističke Nemačke u Vansiju kod Berlina, februara 1942. godine kada je smišljeno "konačno rešenje" za dalju sudbinu Jevreja u Evropi.


Direktor Veritasa kaže da je još rano procenjivati kakva bi mogla da bude konačna presuda, ali da su krajiški Srbi već pobedili.


- Sama činjenica da se pred ovim sudom napokon čula prava istina o ratu u Hrvatskoj, a posebno o brojnim zločinima nad Srbima i da će sva ta dokumenta i dokazi uskoro biti dostupni celom svetu za mene je bitnija od same presude. Sudije mogu da ustanove da je bilo genocida na obe strane, da ga nije bilo ili da ga je samo jedna strana počinila. Mnogo je važnije što su Krajišnici napokon imali gde da ispričaju svoju tragičnu priču - zaključuje Štrbac.
 

Kao da je bio u koloni

Savo Štrbac je čestitao Džordašu rečima: "Vi kao da ste bili sa nama u koloni. Tako ste to slikovito opisali."
Džordaš je naveo da je srpsko stanovništvo tokom "Oluje" "podvrgnuto raširenom i sistematskom ubijanju, fizičkim i mentalnim povredama i životnim uslovima smišljenim da dovedu do fizičkog uništenja".

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 18:58
ma koga bre zabole za ustaše !!!
Nedelja 16.03.2014. 21:06
RANJENA ZVER ISPUŠTA KRIK I PRIJETI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online