Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.03.2014.
21:05
Beta A

''Osudite Hrvatsku za genocid tokom Oluje''

Srbija je zatražila od Međunarodnog suda pravde da utvrdi da je Hrvatska tokom operacije Oluja, u leto 1995. godine, počinila genocid nad Srbima iz Kninske krajine.

Pravni tim Srbije u Međunarodnom sudu pravde
 

Istovremeno, pravni zastupnici Srbije su od najvišeg suda UN zatražili da se proglasi nenadležnim za tužbu Hrvatske protiv vlasti u Beogradu zbog genocida navodno počinjenog nad Hrvatima 1991. ili da tu optužbu odbaci kao neosnovanu.

U završnoj reči, glavni srpski zastupnik Saša Obradović rekao je da je Srbija, tokom jednomesečne rasprave, dokazala da su hrvatske vlasti, tokom Oluje sprovele "genocidnu nameru" da unište krajiške Srbe "ubistima...nanošenjem ozbiljnih fizičkih i mentalnih povreda i namernim nametanjem životnih uslova smišljenih da donesu uništenje etničke grupe".

Pročitajte još:

* Hrvatska: Osudite Srbiju za genocid!

* ''Hrvatska demonizuje Srbe''

* Srbija: Tuđman želeo i izazvao rat

Srbija je od 17 sudija zahtevala i da utvrde da je Hrvatska prekršila međunarodnu Konvenciju o genocidu i time što još nije kaznila počinioce najtežeg krivičnog dela. Po Obradovićevim rečima, Međunarodni sud pravde trebalo bi da Hrvatskoj naloži da odmah kazni počinioce, kao i da ukine "Dan pobede i domovinske zahvalnost" i "Dan hrvatskih branitelja" kao državni praznik zbog toga što je 5. avgust "dan pobede genocidne operacije Oluja".

Srbija traži i da Hrvatska plati odštetu žrtvama i gubitke izazvane genocidom, kao i da uspostavi sve neophodne uslove za bezbedan povratak Srba u Hrvatsku. Zahtev da se Međunarodni sud pravde proglasi nenadležnim za tužbu Hrvatske da su srpske vlasti i snage počinile genocid nad hrvatskim civilima tokom rata u toj republici 1991, Obradović je zasnovao na tvrdnji da Srbija ne može biti odgovorna za zlodela počinjena pre nego što je ona, odnosno SR Jugoslavija, bila formirana kao država, 27. aprila 1992.

Ukoliko se proglasi nadležnim, sud bi, po zahtevu Srbije, tužbu Hrvatske trebalo da odbaci kao "nezasnovanu u činjenicama i zakonu". Alternativno, sud bi se mogao oglasiti nenadležnim i za zločine počinjene pre 8. oktobra 1991. kada je Hrvatska postala nezavisna država i članica Konvencije o genocidu, predložila je Srbija.

Hrvatska je prošle nedelje zatražila da sud Srbiju proglasi krivim za genocid nad hrvatskim stanovništvom tokom rata u toj republici i naloži joj da plati ratnu odštetu.

POVEZANE VESTI

Subota 29.03.2014. 14:13
ima problem...kako osudit drzavu koja je oslobadala trecinu svog teritorija od velikosrpske politike...nije bilo lako,al konacno smo i oslobodili...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online