Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 10.03.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srpske tužioce niko ne ferma

Centrala Interpola u Lionu povukla je srpske poternice za ratnim komandantom podrinjskih muslimana Naserom Orićem, ratnim šefom srebreničke policije Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem zvanim Gera, koje je Beograd raspisao nakon što je 2011. godine pokrenuo istragu protiv ove grupe Bošnjaka za ubistvo devetoro civila u mestu Zalazje, u opštini Srebrenica.

Toma Fila
 

Šta je razlog za ovako neslavnu sudbinu srpskih poternica za koje su se u Beogradu nadali da će postati "crvene", odnosno, obavezujuća za sve članove Interpola, što podrazumeva hapšenje i izručenje osumnjičenih?
 

Samo su dokazi validni

Bosanski mediji srpskom tužilaštvu pripisuju politiziranje, navodeći da nije slučajno da je odmah po raspisivanju vanrednih izbora u Srbiji, objavljena i poternica za Orićem, smatrajući da je to urađeno zarad zadobijanja birača. U Srbiji, pak, smatraju da se na srpske optužnice gleda kroz hipoteku koju Srbija i Srbi vuku iz 90-ih, kao glavni krivci i vinovnici ratnih zločina.
- BiH se gleda kao zemlja žrtva, Bošnjaci takođe, dok se Srbi i Srbija gledaju drugim očima. Što ne bi smelo, jer su samo dokazi validni u pravu - navode u srpskom Tužilaštvu.

- Neozbiljne su naše poternice i oni ih smatraju ispolitizovanim, a tu je i prisutna i politička dioptrija zemalja koje treba da hapse po našim poternicama za ratne zločine. Kada je reč o poternicima zbog klasičnog kriminala onda se po njima postupa - konstatuje beogradski advokat Toma Fila.


On podseća na slučaj člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka, koji su po srpskim poternicama bili hapšeni (prvi u Londonu, drugi u Beču), ali su potom pušteni uz ocenu tamošnjih vlasti da ne bi imali fer i pošteno suđenje.


U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine odbacuju svaku odgovornost zbog ovakve sudbine poternice i smatraju da odgovor zašto je došlo do povlačenja treba potražiti u centrali Interpola u Lionu.


- Kako možemo mi da napravimo grešku?! Mi ocenjujemo da li ima dokaza za određena lica, nezavisno od njihove nacionalnosti i državljanstva. Interpolova centrala je odlučila da zemljama članicama Interpola da diskreciono pravo da tumače da li će nekog da hapsi ili ne - kažu u Tužilaštvu.


Kako se saznaje iz bosanskih medija, centrala Interpola je odlučila ovako zato što je u međuvremenu intervenisala BiH, a tamošnji ministar pravde Bariša Čolak je naveo i sa kojom argumentacijom su nastupali.


- Mi imamo protokol o saradnji i on upućuje da se razmenjuju informacije između tužilaca. Bilo bi logično, jer navedene osobe imaju državljanstva BiH i nastanjeni su u BiH, da se procesuiraju ovde - rekao je Čolak.

Manojlo kao test

Istovremeno kada se srpska javnost razočarala ali ne i iznenadila zbog povlačenja poternice za Orićem, stigla je informacija i da je povučena crvena poternica za Manojlom Milovanovićem, koju je za penzionisanim generalom vojske RS raspisala Hrvatska. Na momenat je to delovalo kao uspostavljanje "ravnoteže". Iz generalnog sekretarijata Interpola u Lionu stiglo je obaveštenje da će ona biti ponovo izdata ako BiH na nju ne uloži prigovor.
Prethodno je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić osudio primenu dvostrukih standarda i tražio odgovornost Direkcije za koordinaciju policijskih agencija BiH, koja nije reagovala na isti način u slučaju srpskog generala, državljanina BiH, kao što je to bilo u slučaju Orića.

To što se zločin desio na teritoriji BiH, što su stradali državljani ove zemlje i što su osumnjičeni takođe njeni državljani ne isključuje, međutim, nadležnost srpskog Suda i Tužilaštva za ratne zločine.

Prema zakonu o nadležnosti, srpsko Tužilaštvo goni odgovorne za ratne zločine koji su počinjeni bilo gde na teritoriji bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve.


Druga je stvar Protokol o saradnji koju su januara 2013. potpisali srpsko i bosansko tužilaštvo, a koje omogućava dobrovoljnu razmenu dokaza i podataka i to, između ostalog, i sa ciljem eliminisanja paralelnih istraga.

Prema Protokolu se, takođe, predviđa mogućnost da se postupci protiv osumnjičenih, odnosno optuženih za ratne zločine vode u zemlji gde imaju prebivalište, što podrazumeva rešavanje problema nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine.


- Mi imamo dobru komunikaciju sa kolegama iz BiH, ali kako da očekujete da će tamošnje pravosuđe da procesuira Nasera Orića kada ga posle naše poternice prima član Predsedništva Bakir Izetbegović? I kako da očekujete jedan regularan postupak kada je predmet protiv Orića, koje su vodile kolege iz tužilaštva u Bijeljini, preuzelo Tužilaštvo BiH, nakon čega je završio u nekoj fioci - odgovaraju u srpskom Tužilaštvu.

Istraga se nastavlja

Orić je preko svog advokata pokušao da kod Haškog tribunala izboksuje povlačenje istrage protiv njega u Beogradu pozivajući se na staro pravno načelo da se za isti zločin ne može dva puta suditi. Sud je odbacio taj zahtev, zaključivši da se sada vodi istraga o njegovoj individualnoj odgovornosti na području Srebrenice i Bratunca, a da mu u Tribunalu nisu po tom osnovu sudili. Orića je inače sud u Hagu 2008. oslobodio odgovornosti za zločine nad Srbima u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 18:50
Pa imamo veoma lošu tajnu službu. Ako nemožemo legalnim međunarodnim putem da odbranimo svoje interese, nek se tih kriminalci kidnapuju, i nek im se sudi u Beogradu. A postoji još jedna varijanta : čista likvidacija ! I kraj priče !
Ponedeljak 10.03.2014. 20:05
To znaci da su ovi Izdajnici radili na Stetu Srba!!Po njihovoj Logici nece nikad biti procesuirani a nasi Lesinari(Izdajice) sude svakom Srbinu kojeg uhapse po tudjem Nalogu!Daj Boze da se promeni Vlast i prekine svaka Sradnja sa ovim Olosem iz bivse YU!!
Ponedeljak 10.03.2014. 19:58
A i to je velika novost. Koliko jos vremena treba da prodje da se shvati da je to mesto koje je zapad namenio Srbiji - dezurni krivac na kolenima - i da drugacije nece biti, jer im je "srpska krivica" pokrice za sve njihove prljave rabote i zlocine na prostoru bivse Jugoslavije. I "nasi" na vlasti pseci poslusno slede direktive zapada. Cak i kad ih ovako potope kad malcice potegnu zlocine nad Srbima radi izbornih glasova, nece reci ni "a" da se izbore za prava srpskih zrtava i dostojanstvo naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online