Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.03.2014.
17:46 >> 18:13h
Beta A

''Suđenje za genocid ne treba da uzburka strasti''

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da političari ne treba da dozvole da suđenje Srbije i Hrvatske po tužbama za genocid iskomplikuje odnose i uzburka nacionalne strasti.

Srbija je bila za to da se istovremeno povuku tužbe: Ivica Dačić
 

"Ukoliko se argumenti (na suđenju) budu prepričavali u medijima, to će dodatno uzburkati nacionalne strasti", rekao je Dačić novinarima u Beogradu povodom suđenja koje je počelo u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

''Nećemo izgubiti spor za Hrvatskom''

Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci, ministar Rasim Ljajić rekao je da je uveren da Srbija neće izgubiti spor s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji dve zemlje vode po uzajamnim tužbama za genocid.

Premijer je dodao da je Srbija spremna da opovrgne hrvatsku tužbu i da je srpska tužba zasnovana na dovoljnom broju dokaza.


"Šta god da je bilo u prošlosti moramo na to da stavimo tačku", rekao je Dačić.


On je rekao da je Srbija želela da se istovremeno povuku obe tužbe.


"Za raščišćavanje svih istorijskih računa dobro je da se suđenje dovede do kraja i da međunarodni organi daju svoje mišljenje i presude", rekao je Dačić.

Glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izjavio je u Hagu da tokom rata na hrvatskoj teritoriji, 1991-95, nije bilo genocida nad Hrvatima, za koji zvanični Zagreb u Međunarodnom sudu pravde optužuje srpske vlasti. Obradović je kazao da su, suprotno tome, hrvatske vlasti počinile genocid nad srpskim stanovništvom Kninske krajine tokom operacije "Oluja", avgusta 1995. godine.

Ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić izjavio je da hrvatski zastupnici u sporu protiv Srbije, po međusobnoj optužbi za genocid, "govore istinu" pred Međunarodnim sudom pravde i "šta se stvarno dogodilo" tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95. godine.

"Ovo nije utakmica, nismo došli da bismo davali neke ocene, došli smo prikazati ša se stvarno dogodilo, prezentirati činjenice sudu i prepustiti sudu da donese odluku. U tome se trudimo, naš pravni tim je pokazao da ćemo to uraditi na najbolji način. Ono što je za nas bitno - mi samo govorimo ono što se stvarno dogodilo i samo govorimo istinu", izjavio je Miljenić.

Pročitajte još:

* ''Nema šanse da izgubimo od Srba na sudu''

* Srpsko-hrvatski spor bez krivca

* ''Nije bilo genocida ni nad Hrvatima niti nad Srbima''

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom početka rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Hagu o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije, da je očekivao više razumevanja i kooperativnosti zvaničnog Beograda.

"Očekivao sam malo više i razumevanja, i kooperativnosti s druge strane, u Beogradu, a toga nije bilo. Hrvatska je podnela tužbu i guraće do kraja", rekao je Milanović novinarima tokom posete nekadašnjem vojno-hotelskom kompleksu "Kupari", kod Dubrovnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.03.2014. 18:27
Naravno, ma nema potrebe, bratstvo i jedinsto dok nas oni kolju...., on je ravnodušan na sve osim na svoj položaj !
Ponedeljak 03.03.2014. 20:44
posle ove izjave, poserem su usta svakome ko glasa za ovu pogan... mater mu je*em i sve po spisku.... pa nek mi je rod rođeni...
Ponedeljak 03.03.2014. 18:50
Dali ovaj kreten zna da ce o tuzbi odlucivati neprijatelji Srba pa i presuda bi mogla biti kao i ovim Srbima u Hagu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online