Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Subota 08.02.2014.
18:36
Srna A

"Udar": Protesti i zbog Republike Srpske

Organizacija "Udar", koja na svojoj Fejsbuk stranici poziva na proteste u Bosni i Hercegovini, prozvala je bošnjačke političke lidere da su "izdajnici i prva linija agresora na Republiku BiH", zbog istrajavanja na rušenju, kako kažu, "Republike BiH" kroz dejtonski proces.

"Udar" poziva na nerede, napad na policiju i stavarnje jedinstvene BiH
 

"Udar" je u tekstu, objavljenom na Fejsbuk stranici, proglasio krivim predsednika i potpredsednika SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, predsednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju i nekadašnjeg predsednike Stranke za BiH Harisa Silajdžića, navodeći da su prekršili "Ustav Republike BiH u dejtonskom procesu, u kojem ona treba da nestane, a Republika Srpska nastane".

Ova organizacija smatra da su ovi lideri krivi i za "Izborni zakon u dejtonskoj BiH, prema kojem se Republika BiH deli na dve izborne jedinice, kao i za entitetsko glasanje, čime je čak i ovakvoj dejtonskoj BiH stavljena omča oko vrata".

"Udar" navodi i da su ovi bošnjački lideri legalizovali i Policiju Republike Srpske, koja je, kako kažu, prema presudi Haškog tribunala "proglašena krivom za genocid, iako je i EU tražila jedinstvenu policiju za celu teritoriju Republike BiH".

Prema mišljenju ove organizacije, bošnjački lideri su kroz takozvane šestoaprilske amandmane pokušali legalizovati dejtonski Ustav, iako je on, kako navode, donesen putem "agresije, genocida, silom, ucenom, veleizdajom i mimo redovne ustavne procedure, propisane članom 268 Ustava Republike BiH i iako se tim Ustavom flagrantno krše prava građana Republike BiH da budu ravnopravni na svakoj stopi njene teritorije".

Na Fejsbuk stranici ove organizacije objavljen je i proglas Kongresa Bošnjaka sveta od 20. novembra 2011. godine, kojim se od "Skupštine BiH" traži povratak "Ustava Republike BiH iz 1992. godine" za koji kažu da je još važeći, jer nije derogiran nijednom odlukom Parlamentarne skupštine.

Prema ovom proglasu, "za Bosance i Hercegovce postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država BiH, a dejtonska tvorevina takozvana 'Republika Srpska' postoji samo kao deo nelegalnog, oktroisanog ustava iz Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma".

"Cilj agresije i genocida protiv građana Republike BiH bio je stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike BiH. Zakonitost i pravda u slucaju BiH će biti ostvarena samo tako što će izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ratom ostvarili kao svoj cilj", navodi se u proglasu, koji su potpisali predsednik Upravnog odbora Kongresa Muharem Saračević i generalni sekretar Muris Pozderac.

POVEZANE VESTI

Subota 08.02.2014. 18:43
Kongres bosnjaka sveta..ajde sta nam napricaste. vi iz udara ste stvarno udareni u vase glavudze lojave.
Subota 08.02.2014. 18:41
balije mrs u 3,13 cku materinu!
Subota 08.02.2014. 19:05
""Cilj agresije i genocida protiv građana Republike BiH bio je stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike BiH. Zakonitost i pravda u slucaju BiH će biti ostvarena samo tako što će izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ratom ostvarili kao svoj cilj" " ??? Ako već hoćete tako - onda pakujte kofere i marš u teheran, u tri 3,14čke materine...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online