Subota 08.02.2014.
18:36
Srna

"Udar": Protesti i zbog Republike Srpske

"Udar" poziva na nerede, napad na policiju i stavarnje jedinstvene BiH
 

"Udar" je u tekstu, objavljenom na Fejsbuk stranici, proglasio krivim predsednika i potpredsednika SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, predsednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju i nekadašnjeg predsednike Stranke za BiH Harisa Silajdžića, navodeći da su prekršili "Ustav Republike BiH u dejtonskom procesu, u kojem ona treba da nestane, a Republika Srpska nastane".

Ova organizacija smatra da su ovi lideri krivi i za "Izborni zakon u dejtonskoj BiH, prema kojem se Republika BiH deli na dve izborne jedinice, kao i za entitetsko glasanje, čime je čak i ovakvoj dejtonskoj BiH stavljena omča oko vrata".

"Udar" navodi i da su ovi bošnjački lideri legalizovali i Policiju Republike Srpske, koja je, kako kažu, prema presudi Haškog tribunala "proglašena krivom za genocid, iako je i EU tražila jedinstvenu policiju za celu teritoriju Republike BiH".

Prema mišljenju ove organizacije, bošnjački lideri su kroz takozvane šestoaprilske amandmane pokušali legalizovati dejtonski Ustav, iako je on, kako navode, donesen putem "agresije, genocida, silom, ucenom, veleizdajom i mimo redovne ustavne procedure, propisane članom 268 Ustava Republike BiH i iako se tim Ustavom flagrantno krše prava građana Republike BiH da budu ravnopravni na svakoj stopi njene teritorije".

Na Fejsbuk stranici ove organizacije objavljen je i proglas Kongresa Bošnjaka sveta od 20. novembra 2011. godine, kojim se od "Skupštine BiH" traži povratak "Ustava Republike BiH iz 1992. godine" za koji kažu da je još važeći, jer nije derogiran nijednom odlukom Parlamentarne skupštine.

Prema ovom proglasu, "za Bosance i Hercegovce postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država BiH, a dejtonska tvorevina takozvana 'Republika Srpska' postoji samo kao deo nelegalnog, oktroisanog ustava iz Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma".

"Cilj agresije i genocida protiv građana Republike BiH bio je stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike BiH. Zakonitost i pravda u slucaju BiH će biti ostvarena samo tako što će izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ratom ostvarili kao svoj cilj", navodi se u proglasu, koji su potpisali predsednik Upravnog odbora Kongresa Muharem Saračević i generalni sekretar Muris Pozderac.

2024 © - Vesti online