Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.02.2014.
12:51 >> 13:03h
Beta A

BiH: Nastavljeni protesti. Mediji moraju da predaju snimke

U više gradova BiH od jutros su nastavljeno protesti građana.

Nezadovoljni Bosanci opet na ulicama (Foto: Arhiva)
 

Pred zgradom kantonalnog Suda u Tuzli okupilo se nekoliko stotina radnika privatizovanih tuzlanskih firmi koje su nakon privatizacije prestale da rade: Polihem, Poliolhem, Dita, Livnica, Tuzla kvarc,Tuzla putevi...

Radnici mirnim protestom iskazuju nezadovoljstvo radom pravsudnih institucija zbog neprocesuiranja odgovornih za "kriminalnu privatizaciju".

U Zenici je juče formirani Plenum građana pozvao: sve građane, obespravljene radnike, nezaposlene, penzionere, invalide i druge kategorije stanovnika" da se prikljuce protestima na gradskom trgu, ispred zgrade Opštine Zenica i vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

I u Sarajevu će biti održan prvi sastanak Plenuma građana u 17.00 sati, na kojem

A juče - policajci u civilu "očistili" Sarajevo

će biti definisani konkretni zahtevi i odluke "koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka".

Do sada su Plenumi građana održani u više gradova u kojima se protestuje, a cilj je osnivanje Plenuma građana na nivou Federacije BiH kako bi se uspostavila jedna grupa građana koja bi pregovarala s vlastima.

Za danas je najavljen nastavak demonstracija u Sarajevu, Čeliću, Brčkom, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama i drugim gradovima u BiH.

Protesti građana počeli su prošle srede u Tuzli, kada su obespravljeni radnici tražili reviziju privatizacije njihovih preduzeća i smjenu Vlade Tuzlanskog kantona. Protesti su se sutradan proširili na celu Federaciju BiH, a u manjem obimu i na Republiku Srpsku.

Do sada su ostavke dali premijeri kantona Tuzla, Sarajevo, Zenica i Bihać. U Federaciji BiH ima deset kantona.

Ucena medija

Inspektori Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije uručili su predstavnicima medija u Bosni i Hercegovini (BiH) Naredbu za privremeno oduzimanje predmeta, u kojoj se traži da mediji predaju materijal sačinjen tokom protesta u Sarajevu.

Naredbu, koja je predstavnicima medija uručena u utorak, izdao je Opštinski sud Sarajevo, na predlog Kantonalnog tužilaštva.

 

U toj naredbi se od medija "RTV BiH", "RTV FBiH", "TV 1", "Al Jazeera Balkans", "Dnevnog avaza", "Oslobođenja", "Intersofta", "Hajat TV", "TV SA" i "OBN TV" traži da inspektorima predaju kompletan audio, video i tekstualni materijal sačinjen tokom protesta građana BiH na području grada Sarajeva od 7. do 11. februara 2014. godine. Takođe, mediji su dobili naredbu da predaju audio, video i tekstualni materijal smešten u kompjuterima ili sličnim uređajima za automatsku obradu podataka.

 

Predmeti će, kako je navedeno u naredbi, privremeno biti oduzeti u roku od 15 dana od izdavanja naredbe, kako bi poslužili u krivičnom postupku.

 

Osoba koja odbije da preda traženi materijal može biti kažnjena novčano do 50.000 maraka (oko 25 hiljada eura), a u slučaju daljeg odbijanja može biti pritvorena.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 13:07
Брчко је Република Српска!!!
Sreda 12.02.2014. 13:25
Nasim lopovima fali samo jedan cent da budu milioneri.Imena na javnost a pokradeno da vrate.lopove pohapsit.lopov je lopov politicar ili ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online