Sreda 12.02.2014.
12:51 >> 13:03h
Beta

BiH: Nastavljeni protesti. Mediji moraju da predaju snimke

Nezadovoljni Bosanci opet na ulicama (Foto: Arhiva)
 

Pred zgradom kantonalnog Suda u Tuzli okupilo se nekoliko stotina radnika privatizovanih tuzlanskih firmi koje su nakon privatizacije prestale da rade: Polihem, Poliolhem, Dita, Livnica, Tuzla kvarc,Tuzla putevi...

Radnici mirnim protestom iskazuju nezadovoljstvo radom pravsudnih institucija zbog neprocesuiranja odgovornih za "kriminalnu privatizaciju".

U Zenici je juče formirani Plenum građana pozvao: sve građane, obespravljene radnike, nezaposlene, penzionere, invalide i druge kategorije stanovnika" da se prikljuce protestima na gradskom trgu, ispred zgrade Opštine Zenica i vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

I u Sarajevu će biti održan prvi sastanak Plenuma građana u 17.00 sati, na kojem

A juče - policajci u civilu "očistili" Sarajevo

će biti definisani konkretni zahtevi i odluke "koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka".

Do sada su Plenumi građana održani u više gradova u kojima se protestuje, a cilj je osnivanje Plenuma građana na nivou Federacije BiH kako bi se uspostavila jedna grupa građana koja bi pregovarala s vlastima.

Za danas je najavljen nastavak demonstracija u Sarajevu, Čeliću, Brčkom, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama i drugim gradovima u BiH.

Protesti građana počeli su prošle srede u Tuzli, kada su obespravljeni radnici tražili reviziju privatizacije njihovih preduzeća i smjenu Vlade Tuzlanskog kantona. Protesti su se sutradan proširili na celu Federaciju BiH, a u manjem obimu i na Republiku Srpsku.

Do sada su ostavke dali premijeri kantona Tuzla, Sarajevo, Zenica i Bihać. U Federaciji BiH ima deset kantona.

Ucena medija

Inspektori Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije uručili su predstavnicima medija u Bosni i Hercegovini (BiH) Naredbu za privremeno oduzimanje predmeta, u kojoj se traži da mediji predaju materijal sačinjen tokom protesta u Sarajevu.

Naredbu, koja je predstavnicima medija uručena u utorak, izdao je Opštinski sud Sarajevo, na predlog Kantonalnog tužilaštva.

 

U toj naredbi se od medija "RTV BiH", "RTV FBiH", "TV 1", "Al Jazeera Balkans", "Dnevnog avaza", "Oslobođenja", "Intersofta", "Hajat TV", "TV SA" i "OBN TV" traži da inspektorima predaju kompletan audio, video i tekstualni materijal sačinjen tokom protesta građana BiH na području grada Sarajeva od 7. do 11. februara 2014. godine. Takođe, mediji su dobili naredbu da predaju audio, video i tekstualni materijal smešten u kompjuterima ili sličnim uređajima za automatsku obradu podataka.

 

Predmeti će, kako je navedeno u naredbi, privremeno biti oduzeti u roku od 15 dana od izdavanja naredbe, kako bi poslužili u krivičnom postupku.

 

Osoba koja odbije da preda traženi materijal može biti kažnjena novčano do 50.000 maraka (oko 25 hiljada eura), a u slučaju daljeg odbijanja može biti pritvorena.

 

2024 © - Vesti online