Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.12.2013.
13:06
Ž. Marković - Vesti A

Banjaluka čeka dijasporu

Preko 5.000 učesnika iz 60 srpskih kulturno-umetničkih društava iz cele dijaspore i regiona učestovaće na Evropskoj smotri srpskog folklora početkom juna sledeće godine u Banjaluci, čime će ova smotra i definitivno biti najmasovnija do sada.

Predsednik Saveta evropske smotre srpskog folklora Mićo Ćetković (u sredini) sa učesnicima sastanka
 

Predsednk Saveta evropske smotre srpskog folklora Mićo Ćetković rekao je "Vestima", nakon sednice Saveta u Banjaluci, da organizacija ovog skupa teče po planu. On nam je potvrdio da će jedan od pokrovitelja biti i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ćetković i ostali članovi Saveta ovih dana su imali seriju sastanaka u Banjaluci, od gradske administracije, preko Vlade Srpske do nadležnih u sportskoj dvorani Borik gde će smotra biti održana.


- Zadovoljni smo urađenim, ali ostalo je još mnogo posla da se uradi do juna. Imaćemo još nekoliko sastanaka, a sada se moramo posvetiti tehničkim detaljima organizacije, nabavki bine, razglasa, rasvete. Biće ovo najmasovnije okupljanje našeg naroda iz dijaspore i regiona. Banjaluka će tih dana biti centar naše kulture i stoga želimo da sve prođe bez greške - kaže Četković.

Iz Švajcarske osam društava

Predsednik Srpskog folklornog saveza iz Švajcarske Nenad Milenković kaže da će iz ove zemlje na smotri nastupiti osam društava. On podseća da je Švajcarska poznata po tome da ima jake srpske ansamble, i dodaje da će svima biti čast i zadovoljstvo da dođu u Banjaluku i Republiku Srpsku. Potpredsednik Saveza srpskih društava Slovenije Drago Vojvodić tvrdi da će iz ove zemlje na evropskoj smotri folklora gostovati sedam ili osam društava koja imaju veliko iskustvo sa nastupa na folklornim smotrama u Evropi.
- U Sloveniji radimo kvalitetno, i sa velikim zadovoljstvo čekamo ovo takmičenje - dodao je Vojvodić.

Na sednici Saveta izabrano je i rukovodstvo za naredni četvorogodišnji period. Ćetković će biti predsednik, a potpredsednici Nenad Milenković iz Švajcarske i Darko Mišić iz Švedske. Ćetković ističe da je i taj segment bio važan u svetlu celokupne organizacije junskog druženja u Banjaluci.


- Osim takmičarskog dela, ovo će biti prilika da se upoznaju Srbi iz dijaspore i regiona. Mislimo da će ovo biti najorganizovanija manifestacija jer imamo i podršku Vlade Republike Srpske. Naš festival folklora održava se širom Evrope i vreme je da bude održan i u Republici Srpskoj - rekao nam je Ćetković.


Predviđeno je da 19. po redu, tradicionalna Evropska smotra srpskog folklora bude održana od 6. do 8. juna u banjalučkoj dvorani "Borik". Ova dvorana je kapaciteta oko 3.000 sedećih mesta, a nedavno je renovirana zbog Svetskog rukometnog prvenstva za juniore, pa je sada boravak u njoj sasvim ugodan i za vreme vrelih letnjih meseci. Očekuje se da manifestacija pobudi veliko zanimanje Banjalučana, ali i građana iz drugih opština Republike Srpske, koje imaju razvijena kulutrno-umetnička društva i drže do očuvanja srpske tradicije i folklora.

POVEZANE VESTI

FRANCUSKA Oro je naš život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online