Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.11.2013.
03:21
M. Roknić - Vesti A

Vratili se u Hrvatsku, ukrali im i krave i budućnost

Petrova gora uvek im je bila hraniteljica i zaštitnica. Srpski povratnici u Ključar i Brdo Selo, kod Vojnića na Kordunu, vraćali su se bez velikih iluzija svojim opljačkanim i razrušenim kućama. Znali su šta ih čeka, samo muka i odricanje. Pomoći države nisu se ni nadali, ali su verovali u Petrovu goru, u iskustvo sticano generacijama koje im je govorilo da u njoj nikada neće biti gladni.

Uvek na početku: Anka Crnković
 


Baš sa tim uverenjem vratili su se pre 13 godina svojoj kući u Ključar Anka Crnković i njen suprug Milan, koji je pre mesec dana preminuo, a u susedno Brdo Nikola Kosić sa suprugom Milevicom i i sinom Ninoslavom.


Nerado se i prisećaju tih prvih povratničkih dana, praznih, opljačkanih kuća, bez struje, prozora, vrata, sablasno praznih staja, baš ničega nisu imali, osim odlučnosti da i ta iskušenja savladaju. Srećom "neki Slovenci" su otkupljivali lekovito bilje, list breze, koprivu, kupinu, gljive, kesten, a u Petrovoj gori toga je uvek bilo u izobilju. Tako su kupili prve krave, traktor, poljoprivredne mašine, počeli ponovo da obrađuju svoje zaprložene oranice. Krenuo je i otkup mleka, staje se popunile, sve je nagoveštavalo da će se život vratiti u normalu.


Ali ne zadugo. Otkup mleka u Ključaru i Brdu selu postao je ubrzo "neisplativ" mlekarama. Zabačeni su, u šumi, bez dobrih puteva. Samo su došli po svoje hladnjake i pokupili ih bez objašnjenja. Krave su preko noći postale teret kojeg se trebalo rešiti. Koliko juče i Crnkovići i Kosići, sakupljajući šumske plodove, samo su maštali kako napuniti staje. A pre četiri godine morali su da objave prodaju svojih krava.

Povratnici na Petrovu goru ostali bez imovine
 


"Kupce" nisu dugo čekali. Došli su sa stočnim kamionom, bez pogađanja pristali na traženu cenu, utovarili krave i otišli a da nisu platili. Nikola se nije ni snašao, priseća se sada, a kamion je već zamakao prašnjavom seoskom cestom. Odmah je nazvao policiju u Vojnić i Vrginmost da zaustave kamion sa njegovim kravama, a patrola mu je došla za nekoliko sati da ga pita gde su krave.


- Pa ne bi vas zvao da znam gde su - odgovorio im je Nikola.


Policija je napravila zapisnik i savetovala ga, baš kao i Crnkoviće, da tuže "kupce" njihovih krava. I tužili su ih. Četiri godine se sudili, dobili sud i tek sada ne znaju šta će.
Šta im znači pravosnažna presuda po kojoj su im lopovi dužni nadoknaditi štetu. Pred sudom su se oni obavezali da će to učiniti kada budu u mogućnosti. I sudija i advokati, Nikola i Anka znaju kada će to biti. Nikada! Žaliti se više nemaju kome, advokat im se i ne javlja na telefon, proces je završen, štaviše u korist Crnkovića i Kosića. I šta bi još hteli?


Sud je rekao svoje, krave su davno završile u klaonici, a Nikola i Anka ostali su kratkih rukava.

Nikola Kosić ispred prazne štale
 


- List smo sakupljali da kupimo prvu kravu, sledeće tri kupili smo na kredit i dogurali do trinaest. Kada je prestao otkup mleka, morali smo ih rasprodati. Namerio sam se na lopove koji su ih oteli. Nas šestoro u kući, sin, snaja, žena i ja živimo od 100 evra moje invalidnine - priča Nikola, napominjući da više i ne zna kome da se obrati, gde da traži zadovoljštinu. Sin povremeno i uspeva da nađe posao, ali nikada i da ga naplati, a raditi za lopove više niti mogu niti žele.

Golo polje

Ni baka Anka ne nada se pravdi, uprkos sudskoj presudi kojom su dokazane prevara i pljačka.
- Kada smo se vratili, ni kašike nismo imali. Došli smo na golo polje, ni prozora ni vrata na kući nije bilo. Niti imaš gde leći, niti šta pojesti. Sakupljali smo list, teglili ga iz šume na leđima da bismo kupili prvu kravicu. Posle su došle još četiri, pa traktor. Dok smo mogli raditi išlo je nekako. Ti lopovi su nas dotukli, Milana u grob oterali, nije to mogao podneti - priča Anka.


A gde je kraj toj pljački, pita se on, kada i sudska presuda ništa ne znači. Više je zaštićena i divljač na Petrovoj gori od nas povratnika, kaže Nikola u neverici pokazujući presudu Županijskog suda u Karlovcu,u kojoj, crno na belo, piše da je opljačkan, ali obeštećenje neće dočekati. Ni krave, ni novce.


I kako će popraviti krov na kući, koji sve više prokišnjava. Da im nisu oteli krave, stavili bi novi crep na kuću. Ovako će i dalje sakupljati kišnicu u dnevnom boravku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online