Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.04.2014.
15:03
M. Roknić - Vesti A

Hrvati otimaju "po zakonu"

Milevica Kosić (65) došla je iz Kruševca u svoje Brdo Selo, kod Vojnića da spase imanje. Javili su joj da joj je dva hektara šume posečeno i da joj novi "vlasnik" poručuje da, ako namerava da dođe, povede i "bataljon četnika", jer on neće "sa ženom ratovati".

Milevica Kosić pred kućom u Brdu Selu 

Milevica je ipak odlučila da dođe sama. Računala je da ide na svoje, svojoj kući, u zavičaj, gde je rođena i vek provela. Istina, uvek u nedaćama i nevoljama. Ostala je udovica sa 28 godina. Muž je bio železničar i stradao je na pruzi davne 1977. Ostala je sama, da podiže ćerku i sina. Na penziju nema pravo, kažu, bila je premlada kada je njen Rajko poginuo.


Dever Nikola Kosić javio joj je da je njenu zemlju opština Vojnić dala Hrvatu Jurici Jaševskom koji se naselio u Brdo Selo. Ali došla je bez papira, bez važeće lične karte.

"O kakvoj zemlji ona govori kada nema ni ličnu kartu ni prijavljeno prebivalište", pitaju je službenici na šalterima.


A jadna žena je baš krajem prošle godine, uplašena glasinama da će izbeglice, ako ne odjave prebivalište u Hrvatskoj za to morati da plate kaznu od nekih hiljadu evra, odjavila prebivalište i ličnu kartu. Tako je u Brdu Selu postala stranac.

Začarani krug

Opština Vojnić je njive Milevice Kosić dala Jurici Jaševskom, jer su one navodno sada državno vlasništvo. Kako, to nikom nije jasno. Imanje Kosića još su 1974. braća Nikola i Rajko, Milevičin pokojni muž, sudski podelili. Nikolin deo nije sporan, mada Milevica ima sudsko rešenje da je zemlja njeno vanknjižno vlasništvo. Da bi je i uknjižila, mora biti prijavljena u Brdu Selu i tužiti državu i Juricu da joj vrate njeno.

Tek kada je došla u Vojnić, obišla katastar, gruntovnicu, policiju, shvatila je da bi mogla ostati bez svega i to po novim evropskim pravilima igre koja ne prepoznaju izbegličke probleme.


Milevica jeste posednik svoje zemlje, ali nije stopostotni vlasnik. Njen dever, kada se vratio iz izbeglištva, na tavanu je našao sudsko rešenje na polovinu svog imanja, pa su mu priznali vlasništvo. Milevica nema taj papir, pa naivno pita kakav papir ima Jurica, uzurpator njenog imanja, kada je u njenoj šumi posekao 400 kubnih metara stabala, koje je čuvala za najveću potrebu.


Juričin najjači adut je što je Hrvat, pa još branitelj koji svoje hrvatstvo dokazuje otimajući tuđu muku. On ima sve papire, prijavljen je u Brdu Selu, za razliku od Milevice koja se, kao hiljade drugih, pod pretnjom visokih kazni morala odjaviti. Vlasti su govorile da to neće uticati na imovinska prava, samo papiri moraju biti čisti.


Ali, kako će papire da srede desetine hiljada izbeglih Srba, razbacanih od Srbije do Australije? Da srede vlasničke papire u Hrvatskoj moraju da se vrate, da se prijave i žive na tim adresama. Slučaj Milevice Kosić govori da to i nije tako jednostavno. U policiji su joj rekli da nema pravo na ličnu kartu, jer je već prijavljena u Kruševcu, a dva prebivališta ne može imati.


U Srbiji su joj deca, unučad, lekar, u Brdu Selu devastirana kuća i imanje, koje će, kako se čini, izgubiti na pravdi boga. Kako da se nosi sa državom i Juricom, bez ikakvih primanja, podrške i narušenog zdravlja. U rodnom Kordunu postala je stranac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 15:20
Ustase su uvek otimale tudje, nokad nista nisu imali svoje ,naciju veru identitet.........
Ponedeljak 07.04.2014. 15:25
horvati genocidno pleme, sad ce eu da ih sredi, promeni se vreme njihova ndh sada siromasna bedna, iskoriscuju ih za naci-nato, salju ih u avganistan:). Sto vise nek se uclanjuju nek ih salju sad ce jos malo afrika pa nek se ustasici tamo bore.....al Republiku Srbsku Krajinu vracamo pod svoje to nek znaju.....
Ponedeljak 07.04.2014. 18:00
Oni ima papire,ona nema. U cemu je problem ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online