Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 29.09.2013.
01:42
B. Miličić - Vesti A

Hapsili ih u rođenoj kući

Prvi put od 1991. godine, kad su zbog ratnih dešavanja morali da napuste Vodice, kod Šibenika, gde su sagradili velelepnu kuću, Momčilo i Mirjana Tomašević su 6. avgusta ove godine bili u kući koju su im u decembru 1991. godine oteli članovi porodice Branka Marića. Zajedno sa sinom Alenom, koji već 14 godina živi u Minhenu - i ne posustaje ni posle skoro 22 godine u nameri da se njegovi roditelji vrate u svoje - oni su ušli u kuću u kojoj danas žive potomci Branka Marića. Sve je urađeno na miran način uz faktor iznenađenja koji je prosto šokirao uzurpatore u objektu koji ima 960 kvadratnih metara sa 14 soba, pet kuhinja, devet kupatila.

Veruju da će biti bolje: Mirjana i Momčilo Tomašević

Iako nije bilo nikakvih drugih problema osim verbalnih varnica, posle sat i po zadržavanja u otetoj kući, Nevenka Marić pozvala je policiju koja je Tomaševiće privela u policijsku stanicu. Posle datih izjava i nekoliko sati zadržavanja, oni su pušteni, a privedeni su zbog "narušavanja nepovredivosti doma". Iako ovaj čin nije rešio mnogo u celom slučaju, koji ni hrvatsko pravosuđe za skoro 22 godine nije imalo snage da pravedno procesuira, a ni Sud za ljudska prava u Strazburu, za Tomaševiće su stvari krenule nabolje ili bar tako oni osećaju.

Izneverio i Strazbur

 

Sud za ljudska prava u Strazburu je za Tomaševiće bio poslednja nada da će dobiti svoju imovinu. Međutim, iz Suda je 31. januara ove godine stiglo pismo u kome stoji da je sud "odlučio Vaš zahtev proglasiti nedopuštenim". Na kraju ove čudne odluke, stoji:


"Ova je odluka konačna i protiv nje ne postoji mogućnost žalbe Velikom veću, kao ni bilo kom drugom organu. Sekretarijat nije u mogućnosti da Vam da više podatakao odluci sudije pojedinca. Od Suda više nećete dobiti nikakve podneske koji se tiču ovog predmeta, a Vaš će spis, u skladu s uputama Suda, biti uništen godinu dana od datuma odluke suca pojedinca."

 
Alen Tomašević

- I Marićima i policiji kad nas je odvela na saslušanje rekao sam da ćemo se opet vratiti, ali sam i sa balkona glasno rekao susedima da smo se mi Tomaševići vratili u svoju kuću. U sledećem koraku idemo dalje, bez obzira na upozorenja iz policije da će biti hapšenja, pa čak i pretnji zatvorom. Nikada nećemo prihvatiti činjenicu da nam neko na tako bezobrazan način oduzme nešto u što je uloženo toliko novaca, truda i života mojih roditelja, hrvatskih državljana i prosvetnih radnika sa 66 godina staža. Njima je ova kuća trebalo da bude izvor prihoda za normalan život u penziji. Rekao sam im da ćemo se vratiti kad-tad - ističe Alen Tomašević.


Teško je opisati raspoloženje Tomaševića kada su posle skoro 22 godine prvi put ušli u svoju kuću koju su gradili dugo i uz kredite s namerom da kad odu u penziju žive od turizma i izdavanja soba. O tome svedoči Alen, koji je bio uporan u ubeđivanju roditelja da treba konačno da odu u svoje.


- Možete misliti kako su se osećali majka i otac kada su ušli u kuću u kojoj još i danas stoje stvari i nameštaj koji su oni kupili i opremili za prvu turističku sezonu. Naravno, sve je u lošijem stanju nego kada su morali da napuste kuću jer Marići nisu ništa ulagali u objekat, ali su zato dobro zarađivali od izdavanja soba. Dok smo bili u našoj kući koju su Marići oteli, rekao sam njima, ali i policijskom službeniku, da oni ne mogu tek tako da odu iz ove kuće jer treba napraviti obračun svega. To znači da ćemo tražiti odštetu u iznosu njihove zarade od izdavanja soba u našoj kući tokom svih godina - odlučan je Alen Tomašević.


On kaže da je posle dosta dramatične "pripreme" roditelja za prvi odlazak u njihovu kuću, neizvesnosti, strahovanja za njihovo zdravlje, na kraju sve dobro prošlo. Alen svedoči da su roditelji posle kratkog boravka u otetoj kući i kasnijim dolaskom u selo Morpolača blizu Vodica imali prvu noć mirnog sna posle mnogo godina. A to je bio jedan od ciljeva njihovog sina Alena, koji ne posustaje u nameri da roditeljima bude vraćeno ono što je njihovo. Posle svega, on je još odlučniji da ide dalje i da se bori za pravdu, ali i dostojanstvo svoje porodice.

Prevara

 

Pred početak rata u Hrvatskoj, Momčilo Tomašević je rešio da kuću u Vodicama zameni za kuću Branka Marića u Kninu. O zameni je sačinjen predugovor, ali ugovor nije nikada potpisan. Marić je u Kninu imao parcelu na kojoj je vlasništvo imalo još nekoliko lica i nedovršenu, mnogo manju kuću nego što je vila Tomaševića. Da apsurd bude veći, izvesni advokat Živković je bez znanja i saglasnosti Momčila Tomaševića napravio i potpisao u ime njega ugovor o zameni kuća. Ne čekajući rasplet situacije, Marićev sin Jandre je već posle nekoliko dana od dogovora Momčila Tomaševića i njegovog oca provalio u kuću u Vodicama i od 1991. godine do danas u toj kući živi njegova porodica. Momčilo i Mirjana Tomašević su se 1995. godine iselili iz Marićeve kuće u Kninu i otišli u Srbiju. Tomaševićima nije pomoglo višegodišnje dokazivanje pred hrvatskim sudovima da im je kuća oteta i povređeno osnovno ljudsko pravo na imovinu.


Tuđe neću, svoje ne dam

 

- Ja sam i u policiji rekao da sam spreman da se borim za svoje ideale, pa ako treba i poginem za njih. Ja ne otimam, ne kradem, ništa neću na silu i tuđe, ali ne dam ni svoje. Moji roditelji, penzionisani prosvetni radnici žive kao izbeglice s mnogo zdravstvenih problema i pored onakve kuće koju su uz dosta odricanja napravili. Za to vreme je onaj ko nam je oteo kuću svake sezone zaradio najmanje po 20.000 evra. Taj obračun za 22 godine ćemo mi napraviti na kraju - uveren je Alen Tomašević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.09.2013. 09:12
'Srbi katolici tzv Hrati nisu najveci po tome sto se nicega ne boje nego sto se nicega ne stide' Jovan Ducic
Nedelja 29.09.2013. 13:54
Početkom godine su hrvatski ekstremisti orgnizovali proteste u Vukovaru protiv uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službenog jezika i pisma, jer je po popisu iz 2011. tamo 35 odsto Srba. Hrvatsku na ovo obavezuje Ustavni zakon i Zakon o upotrebi jezika i pisma, po kome manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu. Osim toga, to je bila i obaveza Hrvatske da se ponaša, barem formalno, u skladu sa evropskim standardima po ovom pitanju.Nekako su hrvatske vlasti uspele da privremeno pacifikuju te proteste, iako se intimno slažu sa diskriminacijom Srba, jer je Hrvatska trebalo tokom leta da postane članica EU.
Nedelja 29.09.2013. 14:10
On je uporedio stanje ćirilice u Hrvatskoj sa dvojezičnim natpisima u Belgiji u kojoj negde postoje dvojezični natpisi, negde na flamanskom, a negde opet samo na francuskom. Naravno, ovde postoji samo jedna sitnica – ćirilice nema nigde u Hrvatskoj, ona je progonjena od 1990. godine, kao i Srbi. Spaljivane su knjige na ćirilici a malobrojni natpisi su uništavani od strane ekstremnih šovinista iz HDZ i njima bliskih političkih opcija. Sve nas to vraća malo dalje u prošlost – naime ustaška nacistička tvorevina NDH je započela svoj krvavi antisrpski pir zabranom ćirilice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online