Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 26.09.2013.
14:05
J. Arsenović - Vesti A

Sarajevo sprema "atentat" na Principa

Kao direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović je već duže vreme posvećen organizaciji međunarodne konferencije istoričara na kojem bi Prvi svetski rat trebalo sagledati sa više strana, a sve povodom jubileja - stogodišnjice Velikog rata. Već od početka imao je problem da nađe suorganizatore. Odbili su ga i Srbi i Rusi i Francuzi da bi na kraju, pored njegovog instituta iza skupa stale institucije iz sedam zemalja. Nijedan institut, međutim, ne dolazi iz država pobednica u Prvom svetskom ratu!

Pucao na okupatore: Hapšenje Gavrila Principa posle atentata
 


Organizaciji su se pridružili instituti iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Na pitanje zašto nema Srbije, Kamberović odgovara da čim je došao na ideju za naučni skup u Sarajevu, prvo je pozvao kolege iz beogradskih institucija.


- Voleo bih da su moji prijatelji u Beogradu pristali da sa nama rade. Još uvek ne mogu da razumem zašto nisu imali hrabrosti da naprave taj iskorak - tvrdi Kamberović.
Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović međutim, tvrdi da poziv nije dobio.

Francuzi se povukli

Zanimljivo je da je još u aprilu francuski ambasador u BiH najavio da će povodom jubileja biti organizovana međunarodna konferencija istoričara iza koje bi, između ostalih, stala i Misija za obeležavanje 100. godišnjice Prvog svetskog rata koju je osnovao zvanični Pariz. Od toga se očito odustalo, a Kamberović čak među francuskim naučnim institucijama nije uspeo da nađe suorganizatore za svoj skup. Nedavno je glavni operativac u srpskom državnom organizacionom odboru za obeležavanje jubileja Radoslav Pavlović "Vestima" izjavio da je od francuskih prijatelja dobio uveravanja da projekti iza kojih će stati Francuska neće biti deo revizije istorije niti upereni protiv uloge Srbije u Prvom svetskom ratu.


- Kolegu Kamberovića poznajem godinama. Nikada sa mnom o tome nije razgovarao. Dolazio je, uzimao je knjige, razgovarali smo o drugim vidovima saradnje, ali poziv zvaničan nikada našem institutu nije upućen - odgovara Pavlović.


Već duže vreme među srpskim istoričarima se priča da su neki od prijavljenih referata za sarajevski skup na talasu pokušaja revizije istorije Prvog svetskog rata iza koje se naziru namere da se Austrougarska i Nemačka aboliraju od agresorske uloge koju su nesumnjivo imali, a koju su i priznali Versajskim mirovnim ugovorom. To je razlog što se niko od srpskih naučnih institucija nije pridružio skupu, ali ni ugledna naučna imena. Kako nam je potvrdio Kamberović, među 120 učesnika, referate su prijavili profesor Nikola Samardžić (o čemu su "Vesti" već pisale), Milivoje Bešlin, Haris Dajč i jedan mlađi istoričar iz Novog Pazara.

 

Zajednički zločinački poduhvat

Momčilo Pavlović kaže da nije siguran koliko je sarajevski institut kompetentan za organizaciju međunarodnog naučnog skupa i odabir referata o Prvom svetskom ratu.
- Voleo bih da vidim i jedan referat i jednog ozbiljnog istoričara iz sveta, Srbije ili iz regiona koji bi utemeljeno govorili o sličnosti Al Kaide sa Mladom Bosnom. Po toj logici i modernim jezikom rečeno, onda bi Prvi svetski rat mogao da se nazove "zajedničkim zločinačkim poduhvatom Austrougarske i Nemačke".


Da skepsa srpskih istoričara nije bez osnova može se videti i iz izjave dr Vere Katz koja je govoreći o skupu u Sarajevu kao član organizacionog odbora najavila da će se na konferenciji čuti različite interpretacije atentata.


- Da li je u pitanju teroristički akt ili je Gavrilo Princip narodni heroj, to ćemo videti - zagonetno je rekla Katz, najavljujući nove poglede na Prvi svetski rat.


Kamberović, međutim, tvrdi da oni kao organizatori neće dozvoliti politizaciju skupa, već samo argumentovana izlaganja. Na insistiranje "Vesti" da li i on Gavrila Principa posmatra kao teroristu odgovara da je "glupost porediti Principa i Osamu Bin Ladena".


- To su dva različita vremena i dva različita konteksta. Treba shvatiti da je Princip izvršio atentat 1914, a ne 2014. i tako ga treba gledati u kontekstu početka 20. a ne 21. veka - kaže bošnjački istoričar.
 

I Klark se predomislio

Kristofer Klark, profesor sa Kembridža, čija studija "Mesečari: Kako je Evropa krenula u rat 1914" sugeriše da su Srbi krivci za izbijanje Velikog rata, dok sarajevski atentat poredi sa terorističkim napadom Al Kaide 11. septembra 2011, nedavno je priznao da je u nemačkom izdanju svoje knjige umesto terorista za Gavrila Principa napisao da je atentator.
- Da li iko ozbiljan može da zaključi da je atentat bio razlog izbijanja najvećeg oružanog sukoba na svetu do tada, da su za mesec dana Nemačka i Austrougarska mogle da se pripreme za rat i da se proizvede toliko oružja? - komentariše ovo svojevrsno Klarkovo revidiranje Momčilo Pavlović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 14:08
Ко шта ради? Муслимани раде против Срба? Та њихова мржња постала је већ одавно патолошка. Компекс ниже вредности!
Četvrtak 26.09.2013. 14:30
У искреност "историчара" (под наводнике стављам јер данас свака шуша у Сарајеву себе проглашава за историчара) из мх федерације,не верујем јер су одавно познати по обмањивању јавности,како своје тако и међународне!Небулозе о томе како је убиство Фердинанда у Сарајеву било повод за рат,само доказују њихову вековну мржњу према Србима и,како рече проф.Павловић -"Како је могуће да се комплетна ратна машинерија АУ и Немачке,спреми за месец дана"!?Немогуће!Толико је било атентата у свету а само овај да изазове рат?!Рецимо - G. 1898. у Швајцарској,на обали Женевског језера,италијански националиста и анархиста Луиђи Лукени убија ау царицу Eлизабету Јозеф,жену цара Франца Јозефа.И,не би рата?!
Četvrtak 26.09.2013. 14:38
Zemlja koja smrdi od vazalstva i potcinjenosti. Vise ne gledaju kome se potcinjavaju vec koliko ce duboko da se uvuku da bi se od srba osigurali. Jadnici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online