Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.06.2013.
19:06
RTS A

Veritas: Preispitati presudu Gotovini

Dokumentaciono-informativni centar Veritas je Haškom tužilaštvu uputio inicijativu za podnošenje zahteva za preispitivanje pravosnažne presude u predmetu Gotovina i drugi (Operacija Oluja), uz pisanu podršku srpskog Tužilaštva za ratne zločine i Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, saopštila je ta organizacija.

Veritas u saopštenju navodi da je utvrđeni broj ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica "Sveta Mare" u Šibeniku i "Gradskog groblja" u Zadru, sa do sada potvrđenim preliminarnim i konačnim identifikacijama, nova činjenica.

Ta činjenica nije bila poznata Haškom tužilaštvu u vreme postupka pred Pretresnim i Žalbenim većem i "ni uz dužnu revnost" nije mogla biti otkrivena, a, da je bila dokazana, mogla je biti odlučujući faktor prilikom donošenja odluka oba veća, navodi Veritas.

Ante Gotovina

Veritas je dalje ukazao da su u organizaciji Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, u prisutnosti predstavnika Komisije za nestala lica Republike Srbije u svojstvu posmatrača, obavljene ekshumacije posmrtnih ostataka Srba koji su stradali u agresiji hrvatskih oružanih snaga u avgustu 1995. godine (akcija Oluja) na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor Jug, sa lokacija "Sveta Mare" u Šibeniku i "Gradsko groblje" u Zadru.

Sa pomenutih lokacija u grupnim ekshumacijama, u novembru prošle i maju ove godine, ukupno je ekshumirano 87 posmrtnih ostataka, među kojima je najmanje 55 civila, od kojih je najmanje 15 žena.

Pre grupnih, sa pomenutih lokacija ekshumirana su i 23 tela po pojedinačnim zahtevima porodica žrtava, što daje broj od 110 ukupno ekshumiranih posmrtnih ostataka koji su bili pokopani na te dve lokacije, od kojih je do sada, što preliminarno što konačno, identifikovano 60 lica, prosečne starosti preko 62 godine, među kojima je najmanje 41 civil, od kojih je 16 žena.

Upoređivanjem preliminarno i konačno identifikovanih lica među ekshumiranim posmrtnim ostacima sa pomenutih lokacija sa presudama Pretresnog i Žalbenog veća Tribunala, proizlazi da su izvođeni dokazi samo u odnosu na dva lica, čiji su posmrtni ostaci bili pokopani na "Gradskom groblju" u Zadru.

Veritas podseća da je u tom predmetu Pretresno veće jednoglasno zaključilo da su dvojica, od trojice optuženih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čija je zajednička svrha trajno uklanjanje srpskih civila iz Krajine silom ili prijetnjom silom, te ih osudilo na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Za protivpravno i neselektivno granatiranje naseljenih mesta, Pretresno veće je prihvatilo kao standard da su protivpravni svi udari koji padaju na udaljenosti većoj od 200 metara od legalnog vojnog cilja ("pravilo 200 m").

Žalbeno veće je ceo slučaj svelo na ocenu "pravila 200 m", te zaključilo da za "taj rigidni standard" nije bilo dovoljno dokaza u predmetu i, po logici "nema dokaza za protivpravno granatiranje, nema ni udruženog zločinačkog poduhvata" i oslobodilo optužene generale po svim tačkama optužbe, navodi Veritas.

U akciji "Oluja", uključujući i sektor "Sever" i sektor "Jug", prema podacima Veritasa, smrtno je stradalo 1.886 lica srpske nacionalnosti, među kojima 1.196 civila, od čega 540 žena, od kojih je do sada sahranjeno 891 lice, dok se 943 još vodi među nestalima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online