Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2017.
16:40
Sputniknews, Vestionline A

Domoljubna tema kod Hrvata: Ante Gotovina, ustaša o kome snimaju film

"Pustolov je postao borac za slobodu...Uzdižući se postupno od pukovnika preko brigadira do generala Hrvatske vojske i zapovjednika najvećih najveličanstvenijih bitaka Domovinskog rata - Zima ’94, Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja... Gotovina je oslobodio 10.000 kvadratnih kilometara hrvatske zemlje". Po ovoj "istinitoj" priči HRT će producirati film.

Reuters
Ante Gotovina (desno) i Mladen Makrač (u pozadini, levo)

Ante Gotovina je nesumnjivo filmska priča. Od trnja do zvezda, pa još jedan isti takav krug. Život koji vapi za scenaristom. Dramaturgija koja ište reditelja. I publika željna istine.

E, to je, istina, ono što ovom hrvatskom umirovljenom generalu i friškom savetniku za državnu bezbednost u friškoj hrvatskoj vladi sreću kvari.

Istina, ona prava, o ovom čoveku još više kvari neke od postulata hrvatske države, domovinskog rata i narativa koji je poslednjih godina ponovo uspostavljen u ovoj najmlađoj državi Evropske unije.

"Ratnik, pustolov, general"

Zato će - prvobitno haški osuđenik na 24 godine za ratne zločine, a potom zbog poništenja presude slobodni građanin - ipak doživeti filmsku i serijsku ekranizaciju svoje životne priče. Ali kakvu. Postoje filmovi i filmovi.

Prema knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general" (naslov već dovoljno govori o vrednosnoj vertikali filma), ovaj uradak režiraće Antun Vrdoljak, a sve u produkciji Hrvatske radio-televizije.

- To je deo te nove politike HRT-a koji je postao, pod navodnicima i bez navodnika, patriotskiji sa novim rukovodstvom koje nastoji da prikazuje što više versko-katoličkog programa i što više domoljubnih tema - kaže za Sputnjik hrvatski analitičar Žarko Puhovski.

Biće to propagandni film koji je, prema mišljenju Filipa Švarma, odgovornog urednika nedeljnika "Vreme" i autora dokumentarnog filma "Pad Krajine", napravljen zato što odgovara sadašnjoj hrvatskoj vlasti i određenom establišmentu u Hrvatskoj.

Kako se "snima" patriotizam

Biće to na neki način pranje biografije Ante Gotovine, dodaje Švarm i podseća da je Gotovina u Francuskoj bio osuđivan za ozbiljna krivična dela, nakon što je napustio Legiju stranaca.

- A u Haškom sudu se izvukao pod krajnje sumnjivim okolnostima. Ne možemo komentarisati presude, ali Ante Gotovina je jedan od onih ljudi kojima se posrećilo da žive na slobodi od nedostatka dokaza - tvrdi Švarm.

- Meni se to ne sviđa - ograđuje se Žarko Puhovski, ali kaže kako sve države na svetu imaju tradiciju patriotskih filmova.

- Jugoslavija je nekad imala one partizanske filmove, SAD su snimile stotine patriotskih filmova glorifikujući svoju naciju u bivšim ratovima, to je nešto što je uobičajeno - ističe Puhovski.

Prema "istinitoj priči"

"Poput najnapetijeg romana, u ovoj je knjizi ispričan život generala hrvatske vojske Ante Gotovine, čovjeka koji je sa šesnaest godina otputovao u bijeli svijet, najprije kao mornar, a onda i kao pripadnik glasovite i kontroverzne Legije stranaca", može se naći preporuka za knjigu Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general".

Gotovina - građanin po Hagu

Kako će, dakle, ako ovako budu intonirani film i serija hrvatska mladež doživeti Gotovinu? Kako će to uticati na istinu o njemu u regionu? Šta će misliti onih 250.000 proteranih Srba iz Krajine?

- Što se tiče operacije "Oluja", Gotovina je već bio na bračnom putovanju kad je počela, on za nju nema neku odgovornost, on ima neke druge odgovornosti. Međutim, tih odgovornosti ga je, kao što je poznato, Haški sud oslobodio. U tom pogledu, naprosto, ne može biti razloga da se taj film ne emituje, jer je on danas građanin kao i svaki drugi - smatra Žarko Puhovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online