Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.07.2016.
21:21
Tanjug, Vestionline A

Haški tribunal odbio zahtev Hrvatske: Neće biti prijatelji suda

Haški tribubnal odbio je danas zahtev Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne.

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Hag odbio Hrvate

Predsednik suda Karmel Egijus potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine, prenosi Fena. 

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostepene presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih učestovala u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom. 

Prema tvrdnjama Hrvatske, prvostepena presuda iz maja 2013. krši prezumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi "pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine" nad Bošnjacima. 

Haški tribunal je osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učestovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su hteli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Bivši predsednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2016. 00:01
Ko o cemu baba o ustipcima. Koliko imaju kompleks u odnosu na Srbiju govori i to da im najvaznija tema u zemlji nije to kako ce dobiti novu vladu ili podici zivotni standrad u jednoj od najsiromasnijih zemalja evrope, vec srpski narod i Srbija. Neka formiraju 1000 komisija, oni se o evrointegracijama Srbije bas mnogo pitaju. Daju sebi preveliki znacaj, prosto lebde u nebesima. Koliko ja vidim da oni ne znaju šta će više od muke ! Lažu same sebe , i na kraju ćemo opet mi biti krivi jer su zbog nas morali lagati svoj narod i branitelje ! U ostalom sad već srpska reč više važi u EU nego njihova što je dodatni udarac u njihov ponos kao velesila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online