Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 31.05.2013.
12:17
Srna A

Hrvatski idol - ratni zločinac

Haški tribunal je zvanično proglasio bivšeg predsednika Hrvatske Franju Tuđamana za - ratnog zločinca, koji je stajao na čelu "udruženog zločinačkog poduhvata" i koji ga je osmislio, komentariše "Glas Rusije".

Franjo Tuđman
 

Ono po čemu se posebno izdvaja ova presuda Haškog suda jeste činjenica da se u njoj konstatuje da je prvi predsednik samostalne Republike Hrvatske Franjo Tuđman - bio ratni zločinac.


Sasvim direktno, u haškoj presudi se navodi da je Tuđman stajao na čelu "udruženog zločinačkog poduhvata", odnosno da ga je on osmislio. U presudi, povodom slučaja lidera Herceg-Bosne, obrazloženo je da je cilj tog poduhvata bilo etničko čišćenje i stvaranje "velike Hrvatske".


Nakon ove presude postavlja se pitanje - ako su nižerangirani izvršioci ovako teških nedela osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, kolika bi tek kazna, prema mišljenju Haškog tribunala, očekivala samog Franju Tuđmana?


Opravdano se postavlja pitanje kakve će to imati posledice po status Tuđmanovog lika i dela u savremenoj Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da posle ove presude ispada da u Hrvatskoj na stotine glavnih ulica i trgova nose nazive po dokazanom ratnom zločincu, koji je osmislio etničko čišćenje i koordinisao razne druge zločine?!

Da li Evropi smetaju zločinci?

Takođe, postavlja se pitanje da li će EU bar malo da zasmeta činjenica da će za mesec dana nova članica Unije postati zemlja u kojoj postoje brojni spomenici čoveku koga je Haški tribunal označio kao idejnog tvorca ratnih zločina i etničkog čišćenja?


Samo u poslednje vreme u Hrvatskoj su svečano podignuta dva spomenika Tuđmanu - jedan u Splitu, a drugi u Osijeku.

Međutim, smatra "Glas Rusije", u Briselu će verovatno pričekati drugostepenu odluku suda za nekoliko godina, a tada će možda svi pomenuti osuđenici biti oslobođeni.


Haški tribunal je poznat upravo po takvim nelogičnim presudama. Dovoljno je setiti se kako je nedavno Haški sud prvo osudio hrvatske generale, a zatim ih u drugostepenom postupku u potpunosti oslobodio svake krivice.


Ipak, sve dok ne bude doneta i drugostepena, pravosnažna odluka ostaje na snazi presuda Haškog tribunala, kojom je prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, zajedno sa drugim visokim saučesnicima - zvanično proglašen za ratnog zločinca, navodi "Glas Rusije".

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 12:23
Zločinac bio i ostao.
Petak 31.05.2013. 12:43
E sad jos da napomenete ko je zlocincu dao legitimitet proglasavajuci njegov terorizam u secesiji teritorije medjunarodno priznate drzave SFRJ 'borbom za slobodu' i ko je predvodio zavrsne akcije Oluja i Bljesak u kojima je sproveden konacan genocid nad Srpskim narodom u tzv Hrvatskoj drzavi.
Petak 31.05.2013. 13:23
Nemojte ljudi,to je samo bio jedan"simpatični striko" kome je išla pjena na usta kad spomene Srbe.Baš je bio simpatičan za odstrel.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online