Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 08.08.2011.
12:00
S. Princip - Vesti A

Hrvatski zločin stiže na naplatu

Prognanici u "Oluji" ogorčeni su odbranom hrvatskog generala Mladena Markača koja u žalbi na presudu od 18 godina zatvora navodi da Srbi nisu proterani, već su zbog sirotinje napustili vekovna ognjišta.

Na vest o srpskom "samoproterivanju", Savo Štrbac, direktor "Veritasa", koji je ovih dana gost u Sidneju, odmahuje rukom i kaže da ova teza nije iznesena prvi put, ali i da više "ne pije vode".


- Onog časa kada je Haški tribunal zaključio da je u Hrvatskoj bio na delu udruženi zločinački poduhvat, svaka takva "odbrana" više ne može dobiti podršku - uveren je Štrbac.

Savo Štrbac


Tokom svoje posete i razgovora koje vodi sa ovdašnjim Srbima, Štrbac nastoji da objasni dalekosežnost ove presude i predlaže načine kako ona treba da bude iskorišćena kao podloga za odbranu oduzetih prava. On je, naime, prilično uveren da će kvalifikacija "udruženi zločinački poduhvat" biti i pravosnažno potvrđena.


- Ta presuda biće pravosnažna za godinu i po dana, maksimalno dve i sigurno će biti potvrđena baš u delu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat - kaže Štrbac. - Nema niti jedan promil šanse da bude drugačije. Možda će ovoj dvojici generala (Markač i Gotovina), smanjiti kazne, što nije više bitno, što se mene tiče mogu da ih i oslobode, samo neka ostane udruženi zločinački poduhvat.


Savo Štrbac objašnjava da ta pravna sintagma "pruža nama neslućene mogućnosti".


- Jedno se mora znati. Sama presuda ne nudi nam gotova rešenja. Ako, naime, mi Srbi Krajišnici uz pomoć ostalih Srba i nekih prijatelja iz sveta napravimo jedan dobar program, koji bi trebalo da prati i odgovarajući fond sa sredstvima, onda bismo mogli brže i lakše da povratimo i lična i imovinska prava i ostvarimo ono što nam je uskraćeno, kao što su penzije posle rata. Mi imamo 50.000 penzionera obespravljenih. Ali, ako se mi ne složimo i ne udružimo, ova presuda može da prođe pored nas kao mrtvo slovo na papiru. Ako se ne oslone na tu hašku presudu, ona će za Srbe ostati samo kao moralna satisfakcija - navodi Štrbac.


- Ostaće samo da su se tog momenta Srbi u svetu lepo osetili: evo neke pravde najzad i za nas. Ja sam razgovarao tih dana sa Srbima u svetu, doživeli su satisfakciju nakon 20 godina.


Primećujemo da zadovoljstvo nije bilo opšte - dobar deo njih je, prema anketi "Vesti", izražavao bojazan da ovim stiže nova odmazda.


- Tačno, nije bilo euforije. Ali, jedna akcija koja bi se sada vodila na osnovu te presude baš bi pomogla da stvari krenu boljim tokom.
 

Popravljali etničku sliku


Presudom od 15. aprila, Sudsko veće Haškog suda je generalima Markaču i Anti Gotovini izreklo zatvorske kazne u trajanju od 18, odnosno 24 godine. Oni su osuđeni za zločine nad srpskim civilima za vreme i nakon "Oluje". Tada je navedeno da su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata u kome odgovornost snose Franjo Tuđman i ostali iz hrvatskog političkog i vojnog vrha.
Dvojica generala imala su rok do prošle nedelje da podnesu žalbe. U žalbi Mladena Markača navedeno je da je Sudsko veće pogrešno protumačilo stenograme sa sastanka Tuđmana sa vojnim i političkim rukovodiocima uoči "Oluje" i na osnovu toga donelo pogrešan zaključak da su osmislili udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se Srbi iz Hrvatske trajno uklone.
Odbrana Mladena Markača tvrdi da su Srbi otišli, ne zbog granatiranja već spontano, zbog loših životnih uslova, siromaštva, antihrvatske propagande njihovih lidera i napetosti u regionu. Takođe, kako se tvrdi i zbog toga što je "Jugoslavija htela da s njima popravi vlastitu etničku sliku".
 

Štrbac: Šta nam valja činiti

- Bio sam pozvan u Milvoki i Čikago. Srbi Krajišnici tamo osnovali su "Srpski krajiški sabor". Oni imaju ciljeve. A to su, da se ne zaboravi ko smo šta i odakle smo, ni tradiciju, ni kulturu, ni naša imanja, ni bilo šta iz istorije naše. Oni su napravili svoj statut i pre ove presude. I zvali su me da im budem gost na osnivanju. Ja sam rekao: "Samo posle presude 15. aprila". Ja sam valjda bio jedini Srbin koji je očekivao i verovao da će ona biti osuđujuća i da će biti udruženi zločinački poduhvat. I kad je presuda izrečena, ja sam im kazao da dolazim. Jer, ono što su oni zamislili i zapisali u svojim aktima slaže se potpuno sa mojom koncepcijom o tome šta bismo trebali da radimo u budućnosti. Ta ideja iz Amerike treba da se proširi na sve Srbe, i u Srbiji, i u Australiji, i u Hrvatskoj, tamo gde su ostali. Da se prihvati taj statut. Ali, i to će ostati slovo na papiru samo ako se na osnovu toga ne pokrene akcija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 12:12
Да видимо ту слогу, да смо били сложни не би вас ни протјерали крволоци, али ништа нисмо научили, и на Космету неслога.
Ponedeljak 08.08.2011. 12:29
Zar nismo sami trazili djavola ?
Ponedeljak 08.08.2011. 15:01
коло среће се окреће, живи били па видели
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online