Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.04.2013.
13:02
Đ. Barović - Vesti A

Od Radovana krili sastanak o Srebrenici

Sastanak Slobodana Miloševića, Jasušija Akašija i Ratka Mladića u Beogradu 16. jula 1995. godine za koji mnogi tvrde da je jedan od ključnih dokaza Tužilaštva haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu Srba vezanom za Srebrenicu, odigrao se bez ikakvog znanja tadašnjeg predsednika RS, a u skrivanje te činjenice bile su uključene čak i Ujedinjene nacije.

Radovan Karadžić

Ovo tvrdi nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Bosnu, Jasuši Akaši, i to će biti jedna od glavnih tema njegovog iskaza 24. aprila kao svedoka odbrane bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.


Akaši će sudu ponuditi dve tajne depeše sedištu UN u Njujorku, koje je uputio 17. i 18. jula 1995. godine, i to posle sastanka koje je 16. jula imao sa Miloševićem i Mladićem.


"U drugoj šifrovanoj depeši sam izneo zapažanje da s obzirom na visoku osetljivost prisustva generala Mladića na sastanku u Beogradu, zajedno je dogovoreno da se ta činjenica ne pominje u javnosti. Shvatio sam da je prisustvo generala Mladića bilo veoma osetljiva tema pošto je on trebalo da bude pod komandom doktora Karadžića, koji očigledno nije bio obavešten o tom sastanku", ističe Jakaši i navodi da je ranije i sam primetio kako vojni komandanti često osporavaju čelnike RS.

Govoreći o događajima u Srebrenici, Akaši je priznao da su muslimani često koristili zaštićene zone kao mesta u kojima bi se trupe Armije BiH odmarale, obučavale ili organizovale napade na snage bosanskih Srba.
 

Ubistvo dve srpske devojčice

Akaši će govoriti i o istrazi ubistva dve srpske devojčice od 9 i 11 godina, 12. marta 1995. godine na Grbavici.
"U razgovoru sa Alijom Izetbegovićem on mi je rekao da je to bila reakcija muslimana na prethodno granatiranje Sarajeva od 'pijanih srpskih vojnika koji su u brdima slavili nečije venčanje'", svedoči Akaši.

"Te zaštićene zone, uključujući i Srebrenicu, bile su više vojni kampovi nego zona bezbednosti za civile", tvrdi Jakaši.


Govoreći o Sarajevu, bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za BiH priznaje da su komandanti Unprofora, generali Brikmon i Mekenzi, znali da muslimanska vojska vrši artiljerijske napade iz topova, minobacača i tenkova postavljenih u blizini bolnica, škola i objekata UN.


"Čineći to, oni su provocirali kontranapade Srba po ovim objektima kako bi izazvali reakciju svetskih medija i u tome su i uspeli", kaže Jakaši.


On je najavio da će govoriti i o tajnom naoružavanju muslimana tokom embarga na uvoz oružja, preko aerodroma Tuzla. Sletanja aviona u zoni striktne zabrane letova od Saveta bezbednosti UN, pedantno su evidentirali posmatrači Unprofora, a Jakaši svedoči o izveštaju NATO-a koji je nakon evidentiranja letova od 10. i 12. februara 1995. u izveštaju Savetu bezbednosti naveo da je istragom utvrđeno da su to bile "ili NATO letelice ili srpski aviosaobraćaj"?!


"Dana 23. februara 1995, poslao sam memorandum Kofiju Ananu u kome sam ga upozorio da je NATO tražio od Unprofora da svoj izveštaj o tajnim letovima u Tuzli prilagodi njihovom. Anan mi je odgovorio istog dana izražavajući zabrinutost činjenicom da su izveštaji NATO-a nekompletni i neuverljivi", samo je deo iz izjave koju će Jasuši Akaši dati pred Haškim tribunalom.
 

Amerika tražila nastavak rata

Akaši smatra da je kriza u bivšoj SRFJ mogla da se izbegne da je bilo jedinstva velikih sila, ali i nije bilo odluke SAD da se ratni sukob u Bosni ne prekine sve dok Srbi drže najveći deo teritorije BiH.
"U velikoj meri velike sile su imale različite poglede o uzrocima rata. SAD su obezbedile bosanskoj vladi nedvosmislenu pomoć, a Rusija je to isto učinila u odnosu na Srbe. Francuska i Velika Britanija su, manje ili više, pokušale da budu neutralne, dok je stav Nemačke bio između onog SAD i evropskih zemalja", tvrdi Akaši.

 

Alija odbio istragu o Markalama

Nekadašnji izaslanik generalnog sekretara UN kaže da nije bilo moguće utvrditi odakle je stigla granata ispaljena na pijacu Markale početkom 1994. godine.
"Na osnovu istrage koju je po mom naređenju sproveo general Mišel Gauter to se nije moglo ustanoviti. Sledećeg dana je Karadžić je bezrezervno prihvatio istragu
UN, ali su je Alija Izetbegović i Haris Silajdžić odlučno odbili", kaže Jasuši Akaši.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 13:08
Добро је да се ово чује, иако је пресуда написана још `92.
Četvrtak 04.04.2013. 13:32
Akaši se pere. Bolje ikad nego nikad! Sad je naje*ao od Svjetskog kongresa Bošnjaka (kako to pompezno zvuči) i Majki Serbenice.
Četvrtak 04.04.2013. 20:26
Nisu vidjeli ni kako svojom nestručnom, a kasnije i namjernim dijelovanjem po samom gradu i obijektima HVOa ubijaju svoje građane. Neka uporede imena stradalih u Markalama, kod prodavnice hljeba i na pijaci. Ima tu i žrtvi koji su stradali dan dva prije. I sad neka objave kako su uvozili "stočno brašno" u vrečama putem humanitarnih konvoja preko Ilidže i od njih pravili tronbone i granate mislim u Pivari. Nelogično je da su sa mosta između TV i pošte gdije su bili smiješteni Legionari, nisu mogli vidjeti bacanje leševa iz kombija u miljacku, a kasnije dovođenje i naginjanje preko ograde i likvidacija tu, da ih nebi morali nosati ili nočnih likvidacija iza TV kad su svi tu bili novinari
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online