Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.12.2013.
14:03
Đ. Barović - Vesti A

Mladić na silu brani Radovana

Haški tribunal izdao je obavezujući nalog bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću da svedoči u procesu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića. Kako piše u odluci raspravnog veća Mladić bi u sudnici trebalo da se pojavi već sledećeg meseca, a njegov advokat Miloš Šaljić kaže za "Vesti" da će general ispoštovati odluku suda.

Šta će reći general: Radovan Karadžić i Ratko Mladić
 

- U više navrata smo objašnjavali da je svedočenje Mladića u postupku protiv Karadžića pogrešna ideja, general je to u više navrata i lično rekao Radovanu, ali šta je tu je - neće prekršiti odluku suda i svedočiće. Ovo je očigledno jasan znak da je Tribunal u potpunom škripcu kada je reč u oba predmeta i da na ovaj način pokušava da Karadžića i Mladića posvađa u sudnici, smatrajući da će tako izaći iz ćorsokaka obe optužnice. Međutim, do svađe sigurno neće doći, a svaka i Karadžićeva i Mladićeva odbrana će nastaviti da se drže svoje koncepcije - kaže Šaljić.

Pročitajte još:

* Mladić mora da svedoči na suđenju Karadžiću

On je potvrdio za "Vesti" da su Karadžić i Mladić u više navrata u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu razgovarali na temu mogućeg svedočenja, ali i da je bivši komandant vojske RS bio više nego decidan kako se to svedočenje u navodima neće dopasti Karadžiću.


- Mladić svedočeći sebi ne može da naškodi, ali je u više navrata upozorio Karadžića da neki odgovori koje bude davao možda neće biti u njegovom interesu. U krajnjem slučaju otvoriće se pitanje čuvene direktive u kojoj je naređeno da se muslimanskom življu u Srebrenici život učini neprihvatljivim, pa će se onda doći i do odgovora ko je to naređenje izdao, a ko je pokušavao da ga ispravi - objašnjava Mladićev advokat.

Izuzeće dvojice sudija

U predmetu protiv generala Mladića Tužilaštvo je završilo proces iznošenja dokaza optužbe i po planu bi već posle zimske pauze odbrana trebalo da započne sa iznošenjem svojih dokaza, međutim, to se najverovatnije neće dogoditi zato što su Mladićevi advokati zatražili izuzeće dvojice od ukupno trojice sudija pretresnog veća.
- Zatražili smo izuzeće i predsedavajućeg sudije Orija zbog ponašanja prema generalu, ali i nemačkog sudije Kristofa Flugea zato što je učestvovao u donošenju jedne od prethodnih haških presuda u kojoj je decidno tvrdio da je general Mladić kriv za brojne zločine, što ga automatski isključuje iz ovog procesa - objašnjava Šaljić.


U Karadžićevom zahtevu da bivši komandant VRS svedoči, kako je podneo još u aprilu, naveo je da očekuje da bivši komandant RS potvrdi kako Karadžića nikada nije obavestio o navodima da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da streljaju ili da su streljani. Takođe Karadžić od Mladića očekuje i da posvedoči da se njih dvojica u navodima nikad nisu dogovarali niti da proteraju muslimane ili Hrvate, mada ih obe optužnice terete upravo za ta krivična dela.


U tom zahtevu Karadžić je takođe obrazložio da bi general Mladić mogao da potvrdi kako je bivši predsednik RS u navodima redovno uveravao da VRS ne otvara selektivnu i nesrazmernu vatru na Sarajevo, kao i da nije ispalila granate koje su u dva incidenta ranile i ubile stotine civala na pijaci Markale 1994. i 1995. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online