Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.02.2013.
16:54
Beta A

"Srbija traži jednaka prava za Srbe u regionu"

Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj, ocenila je danas direktorka kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković i dodala da je zatražila da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao hrvatska nacionalna manjina u Srbiji.

"Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj"
 

Povodom protesta zbog uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u zvaničnu upotrebu u Vukovaru, Drašković je u saopštenju pozvala Hrvatsku da reši brojna sporna pitanja - pre svega u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja radi očuvanja nacionalnog i verskog identiteta Srba na području Hrvatske.

Drašković je naglasila da "država Srbija zahteva da se uvede reciprocitet kada su u pitanju prava koja uživa hrvatska nacionalna manjina u Srbiji sa pravima koja bi trebalo da imaju Srbi u Hrvatskoj".

Ona je precizirala da je Srbija Ustavom i zakonom regulisala prava manjina na

Hrvati: Branili smo Vukovar, a ne Вуковар

korišćenje jezika, pisma, obrazovanje, informisanje na maternjem jeziku, pravo na zaštitu kulturnog identiteta, kao i aktivno učestvovanje u političkom životu i naglasila da "položaj srpske zajednice u državama okruženja nije ni približan, a o reciprocitetu nema govora".

"U Hrvatskoj Srbi imaju status nacionalne manjine, ali ne i poštovanje prava koje taj status obezbeđuje. U Sloveniji i Albaniji taj status za Srbe nije ostvaren i njihov položaj je izuzetno nepovoljan, a tamo gde se smatraju autohtonim narodom kao u Crnoj Gori, Srbi su izloženi svakodnevnim pritiscima da se odreknu svog nacionalnog identiteta", navela je direktora kancelarije za saradnju sa dijasporom.

Čotrić: Prava Srba različita od države do države

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić ocenio je da se statusna, politička i kulturna prava Srba razlikuju u državama regiona.

"U osam zemalja regiona živi više od dva miliona pripadnika srpskog naroda. U nekim zemljama priznat im je status nacionalne manjine, omogućeno školovanje i informisanje na maternjem jeziku, garantovano pravo na predstavnike u parlamentima i vladama, a u drugim zemljama nemaju priznat status manjine", naveo je Čotrić u saopštenju i ukazao i da u nekim susednim zemljama, Srbi čine i više od 30 odsto stanovništva.

U saopštenju je najavljeno da će 14. februara u Beogradu biti organizovan skup o Srbima u dijaspori, na kojem će učestvovati najviši predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, državnih institucija i srpskih organizacija iz Albanije, BiH, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

"Cilj organizovanja javnog slušanja je da se usvoje zaključci koji će pomoći da se dođe do kvalitetnih rešenja koji se tiču donošenja i izmene propisa u Skupštini Srbije o obrazovanju na maternjem jeziku Srba u regionu, osnivanju kulturno-informativnih centara, pravu glasa i biranja naših državljana u inostranstvu i drugi", rekao je Čotrić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 16:54
Без обзира шта усташе у Хрватској мислиле,морају да поштују законе ЕУ.Могу да машу паролама колико хоће,али то је тако.
Sreda 06.02.2013. 10:19
"Drašković je naglasila da "država Srbija zahteva da se uvede reciprocitet kada su u pitanju prava koja uživa hrvatska nacionalna manjina u Srbiji sa pravima koja bi trebalo da imaju Srbi u Hrvatskoj." Gle što smo bahati.Srbija je inače ogledni primjer kako treba postupati sa manjinama ha ha . Ako ćemo po "njenom reciprocitetu" tada Srbi ne bi imali tri zastupnika u Saboru izmisli bi "Kraišnike" kao nacionalnu manjinu (slično Bunjevcima u Srbiji) . Licemjerja u srbiji nikad dosta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online