Ponedeljak 04.02.2013.
16:54
Beta

"Srbija traži jednaka prava za Srbe u regionu"

"Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj"
 

Povodom protesta zbog uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u zvaničnu upotrebu u Vukovaru, Drašković je u saopštenju pozvala Hrvatsku da reši brojna sporna pitanja - pre svega u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja radi očuvanja nacionalnog i verskog identiteta Srba na području Hrvatske.

Drašković je naglasila da "država Srbija zahteva da se uvede reciprocitet kada su u pitanju prava koja uživa hrvatska nacionalna manjina u Srbiji sa pravima koja bi trebalo da imaju Srbi u Hrvatskoj".

Ona je precizirala da je Srbija Ustavom i zakonom regulisala prava manjina na

Hrvati: Branili smo Vukovar, a ne Вуковар

korišćenje jezika, pisma, obrazovanje, informisanje na maternjem jeziku, pravo na zaštitu kulturnog identiteta, kao i aktivno učestvovanje u političkom životu i naglasila da "položaj srpske zajednice u državama okruženja nije ni približan, a o reciprocitetu nema govora".

"U Hrvatskoj Srbi imaju status nacionalne manjine, ali ne i poštovanje prava koje taj status obezbeđuje. U Sloveniji i Albaniji taj status za Srbe nije ostvaren i njihov položaj je izuzetno nepovoljan, a tamo gde se smatraju autohtonim narodom kao u Crnoj Gori, Srbi su izloženi svakodnevnim pritiscima da se odreknu svog nacionalnog identiteta", navela je direktora kancelarije za saradnju sa dijasporom.

Čotrić: Prava Srba različita od države do države

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić ocenio je da se statusna, politička i kulturna prava Srba razlikuju u državama regiona.

"U osam zemalja regiona živi više od dva miliona pripadnika srpskog naroda. U nekim zemljama priznat im je status nacionalne manjine, omogućeno školovanje i informisanje na maternjem jeziku, garantovano pravo na predstavnike u parlamentima i vladama, a u drugim zemljama nemaju priznat status manjine", naveo je Čotrić u saopštenju i ukazao i da u nekim susednim zemljama, Srbi čine i više od 30 odsto stanovništva.

U saopštenju je najavljeno da će 14. februara u Beogradu biti organizovan skup o Srbima u dijaspori, na kojem će učestvovati najviši predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, državnih institucija i srpskih organizacija iz Albanije, BiH, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

"Cilj organizovanja javnog slušanja je da se usvoje zaključci koji će pomoći da se dođe do kvalitetnih rešenja koji se tiču donošenja i izmene propisa u Skupštini Srbije o obrazovanju na maternjem jeziku Srba u regionu, osnivanju kulturno-informativnih centara, pravu glasa i biranja naših državljana u inostranstvu i drugi", rekao je Čotrić.

2024 © - Vesti online