Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 02.12.2013.
19:10
Beta A

"Dok sam ja premijer, neće biti referenduma o ćirilici"

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je da će se njegova vlada svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum, dok je on predsednik vlade, "nikada neće proći".

Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine: Milanović
 

"Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sistem prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti", rekao je Zoran Milanović novinarima u Osijeku i najavio skoru promenu Ustava da bi se odredilo o čemu se može odlučivati na referendumu.

Ocenio je da se kod takozvanog referenduma o ćirilici radi o otvorenoj diskriminaciji i dodao da mu za to ne treba Ustavni sud jer Sabor donosi Ustav i ovlašćen je da ga tumači. Ako pogreši u tumačenju, dodao je, onda Ustavni sud ima pravo i dužnost da reaguje.

"Nešto možete da tolerišete do određene tačke, ali kad to prerasta u otvoreni animozitet, u tretman manjine koja postaje manjina tek kad postane većina, onda se tu ne treba skrivati iza Ustavnog suda", naglasio je premijer upitan hoće li Sabor tražiti ocenu ustavnosti referendumskog pitanja o pravima manjina.

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa za takozvani referendum o ćirlici, a

Šta ćemo sa skupljenim potpisima za referendum o ćirilic?

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara saopštio je da je prikupio dovoljno potpisa građana potrebnih za njegovo raspisivanje. Broj će, međutim, objaviti u sredu.

Za raspisivanje referenduma potrebno je u roku od dve sedmice prikupiti potpise više od 450.000 građana.

U Hrvatskoj su se od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 19:51
Samo neka oni rade svoj posao. Vrijeme je da mi radimo svoj na svom ognjištu - oslobađanje i Srbije i Crne Gore od hrvatske UDB-e, i njihovih sluga među Srbima i Crnogorcima. U našim redovima imamo najgori korov koji treba iščupati, i to počinjanjem iz institucije zvana Dunavska mafija koja nam crnu sudbu plete od 1991. umrežena sa MI6, CIA, Vatikan i njegova obavještajna služba, BND.... Treba nam deratizacija i dizenfekcija, počevši od Biserke, Bebčeta Popovića itd. Zbiti redove protiv štetočina kao prašak protiv bubašvaba na svim uglovima.
Ponedeljak 02.12.2013. 19:42
Dzaba ti pohrvacivanje MIlanovicu, bit ces priklan
Ponedeljak 02.12.2013. 21:47
Ne dozvoljavate vecini da iskaze svoje misljenje. Kakva je to demokratija? Pa zar su zato Hrvati usli u EU? Treba da date referendum i da prihvatite rezultat-neofasisticki zakon, dolazeci od neofasistickog razmisljanja od kojeg stalno kao ti beze u Hrvatskoj, i samoj EU i sminkaju se antifasizmom. Zasto ne mogu da budu ono sta jesu? Oni su izgubljeni u tudjim cipelama, ne smeju da kazu sta osecaju, za cim vape. Kulturni neki ljudi EUrobski, reko bi nas naivan narod. Da im se veruje, ha? Pa moderna EU je kolonijalfasisticka tvorevina.Zasto beze od toga? Pred novine jedno, a u drustvu drugo.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online