Ponedeljak 02.12.2013.
19:10
Beta

"Dok sam ja premijer, neće biti referenduma o ćirilici"

Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine: Milanović
 

"Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sistem prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti", rekao je Zoran Milanović novinarima u Osijeku i najavio skoru promenu Ustava da bi se odredilo o čemu se može odlučivati na referendumu.

Ocenio je da se kod takozvanog referenduma o ćirilici radi o otvorenoj diskriminaciji i dodao da mu za to ne treba Ustavni sud jer Sabor donosi Ustav i ovlašćen je da ga tumači. Ako pogreši u tumačenju, dodao je, onda Ustavni sud ima pravo i dužnost da reaguje.

"Nešto možete da tolerišete do određene tačke, ali kad to prerasta u otvoreni animozitet, u tretman manjine koja postaje manjina tek kad postane većina, onda se tu ne treba skrivati iza Ustavnog suda", naglasio je premijer upitan hoće li Sabor tražiti ocenu ustavnosti referendumskog pitanja o pravima manjina.

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa za takozvani referendum o ćirlici, a

Šta ćemo sa skupljenim potpisima za referendum o ćirilic?

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara saopštio je da je prikupio dovoljno potpisa građana potrebnih za njegovo raspisivanje. Broj će, međutim, objaviti u sredu.

Za raspisivanje referenduma potrebno je u roku od dve sedmice prikupiti potpise više od 450.000 građana.

U Hrvatskoj su se od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

2024 © - Vesti online