Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.11.2013.
19:53
Srna A

Položaj Srba u Hrvatskoj se pogoršava

Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) iz Hrvatske i izbegličkih udruženja ocenili su na sastanku u Beogradu da se pogoršava položaj Srba u Hrvatskoj.

Ne rešavaju se problemi Srba u Vukovaru: Slavka Drašković
 

Šef Kancelarije Slavka Drašković rekla je da su učesnici sastanka ocenili da je problema sve više i da još stoje ona pitanja za koja se mislilo da su rešena, a otvaraju se neka nova, poput pitanja jezika i ćiriličnog pisma.

"Uopšte, situacija u Hrvatskoj u odnosu na Srbe se pogoršava i naravno da nismo mogli da izbegnemo ni da razgovaramo o tome šta se desilo juče u Vukovaru, što pokazuje da su problemi eskalirali", rekla je Draškovićeva.

Ona je istakla da su se u Vukovaru juče pokazale dve Hrvatske - jedna koja pokušava da uspostavi i ostvari prava nacionalnih manjina i druga koja uporno nastoji da se zakoni koji garantuju neka osnovna prava menjaju.

"Veći deo Srba je otišao juče iz grada zbog toga što nisu znali šta da očekuju. Napustili su grad zbog velikih tenzija", rekla je Draškovićeva, navodeći da je u jednom od okolnih sela na srpskoj crkvi napisano slovo "U".

Ona je podsetila da je na sastanku bilo reči o temama koje se tiču izbeglih i prognanih, stanarskih prava, te novog zakona koji se sprema o prebivalištu u Hrvatskoj, koji može da predstavlja veliki problem.

"Najpreče je da se zaustavi ova hitna situacija, nasilje i hajka, ali to ne sme da nas stopira da se rešavaju i sva druga pitanja", rekla je Draškovićeva.

Narodni poslanik i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je da EU, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije javno osude antisrpsku kampanju koja već mesecima traje u Hrvatskoj. On je rekao da stotine prognanih Srba iz Hrvatske i brojni drugi oštećeni građani traže da se konačno, 18 godina od završetka rata, reše njihovi brojni problemi.

"Tražimo da se u praksi, a ne samo deklarativno, poštuje nacionalni i kulturni identitet Srba u Hrvatskoj", rekao je Linta i pozvao Vladu Srbije da pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske.

On je pozvao Vladu Hrvatske da sprovede Ustav i Zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje dvojezičnost, proporcionalnu zastupljenost Srba u organima državne uprave, policiji i pravosuđu, te da ukloni sve diskriminatorske odredbe u nizu zakona koje su protiv ostvarivanja prava Srba u Hrvatskoj i izbeglih Srba.

Zamenik predsednika SNV Saša Milošević rekao je da će Deklaracija, koju je nedavno usvojila Skupština SNV, biti upućena vladama Srbije i Hrvatske, ali i međunarodnoj zajednici.

"Govorili smo i o dešavanjima koje se poslednjih nedelja i meseci ubrzavaju u Hrvatskoj. Imamo povišen stepen govora mržnje, javlja se izvesna strepnja među Srbima", rekao je Milošević.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 21:14
Dobro je dok ne kolju!
Utorak 19.11.2013. 22:42
Hrvatska je samo lukavo strpljivo čekala da uđe u EU, i da onda odmah nakon 1. jula 2013. otpočne sa svojim "Kristalnim noćima i danima". Sada je jasno da nije slučajno bilo ni kačenje hrvatske zastave s ustaškim grbom ispred zgrade EU u Briselu.
Sreda 20.11.2013. 04:40
Kome ste se vi dosli zaliti? Onima koji su sve ucinili da nas tamo vise nema!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online