Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2012.
09:42
Večernje novosti A

Šetnja ulicom Mlade Bosne u Andrićgradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica otvorili su u Andrićgradu Ulicu Mlada Bosna, kao i nekoliko poslovnih objekata i trgovinskih radnji u jedinom gradu u istoriji - posvećenom jednom piscu i njegovom delu.

Dodik i Kusturica u ulici Mlade Bosne
 

Idejni tvorac Andrićagrada Emir Kusturica je istakao da će Andrićgrad u budućnosti konstantno proizvoditi razne događaje.

"Ovo je već treći put da jednim ovakvim događajem pospešujemo brzu gradnju Andrićgrada i dolazak do cilja. Cilj je da 2014. godine oživi druga polovina grada kao što je danas oživela prva i da se napravi jedna ozbiljna institucija koja će uz Akademiju nauka RS i SANU biti treća institucija po vrednosti i po važnosti i uticaju, a to je Andrićev institut koji ćemo otvoriti naredne godine u oktobru", rekao je Kusturica, dodajući da će tada sa radom početi i Akademija lepih umetnosti, kao i studentski dom za studente iz celog sveta.

Kraj velikog posla će biti označen premijerom opere "Na Drini ćuprija", na Vidovdan 2014.

Na Drini višegradska ćuprija
 

"Stvorićemo život koji podrazumeva ozbiljan rad svih institucija koje imaju evropski gradovi, jer danas Višegrađani najnovije filmove gledaju u isto vreme kad i građani San Franciska", dodao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije krio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom gradnje Andrićgrada.

"Ovo je dokaz svim nevernim Tomama koji su očekivali da ovaj projekat stane, ili da ne bude uspešan, kako bi svoju sujetu lečili time da su bili u pravu. Ovde smo mi u pravu. Kako reče Emir ovde proizvodimo događaje koji su vezani za svaki segment otvaranja Andrićgrada. Ranije smo to radili na Trgu Nikole Tesle ipred biste Andrićgrada, a sada to radimo sa ovim gradskim sadržajima koji su neophodni jednom gradu", rekao je Dodik.

Svi pohitali da vide jedini grad posvećen jednom piscu i njegovom delu
 

On je istakao da je donedavno Višegrad bio tužna naseobina, grad iz kog su se mnogi iseljavali. "Danas vidimo da je ovo centar za ljude koji dolaze iz celog sveta da ga vide. Nema sumnje da će ovaj projekat, uz pomoć Vlade Srbije i Republike Srpske biti završen do kraja 2014. godine".

Istorijske činjenice poput one da je Ivo Andrić pripadao "Mladoj Bosni" direktan su razlog da šetalište dobije ime po ovoj organizaciji. Kusturica je ranije isticao da su u Mladoj Bosni bili Srbi, muslimani i Hrvati, protivnici okupacije, kao i slobodarske ideje ove organizacije jer su najbolja osnova za iskazivanje multietničnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online