Ponedeljak 31.12.2012.
09:42
Večernje novosti

Šetnja ulicom Mlade Bosne u Andrićgradu

Dodik i Kusturica u ulici Mlade Bosne
 

Idejni tvorac Andrićagrada Emir Kusturica je istakao da će Andrićgrad u budućnosti konstantno proizvoditi razne događaje.

"Ovo je već treći put da jednim ovakvim događajem pospešujemo brzu gradnju Andrićgrada i dolazak do cilja. Cilj je da 2014. godine oživi druga polovina grada kao što je danas oživela prva i da se napravi jedna ozbiljna institucija koja će uz Akademiju nauka RS i SANU biti treća institucija po vrednosti i po važnosti i uticaju, a to je Andrićev institut koji ćemo otvoriti naredne godine u oktobru", rekao je Kusturica, dodajući da će tada sa radom početi i Akademija lepih umetnosti, kao i studentski dom za studente iz celog sveta.

Kraj velikog posla će biti označen premijerom opere "Na Drini ćuprija", na Vidovdan 2014.

Na Drini višegradska ćuprija
 

"Stvorićemo život koji podrazumeva ozbiljan rad svih institucija koje imaju evropski gradovi, jer danas Višegrađani najnovije filmove gledaju u isto vreme kad i građani San Franciska", dodao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije krio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom gradnje Andrićgrada.

"Ovo je dokaz svim nevernim Tomama koji su očekivali da ovaj projekat stane, ili da ne bude uspešan, kako bi svoju sujetu lečili time da su bili u pravu. Ovde smo mi u pravu. Kako reče Emir ovde proizvodimo događaje koji su vezani za svaki segment otvaranja Andrićgrada. Ranije smo to radili na Trgu Nikole Tesle ipred biste Andrićgrada, a sada to radimo sa ovim gradskim sadržajima koji su neophodni jednom gradu", rekao je Dodik.

Svi pohitali da vide jedini grad posvećen jednom piscu i njegovom delu
 

On je istakao da je donedavno Višegrad bio tužna naseobina, grad iz kog su se mnogi iseljavali. "Danas vidimo da je ovo centar za ljude koji dolaze iz celog sveta da ga vide. Nema sumnje da će ovaj projekat, uz pomoć Vlade Srbije i Republike Srpske biti završen do kraja 2014. godine".

Istorijske činjenice poput one da je Ivo Andrić pripadao "Mladoj Bosni" direktan su razlog da šetalište dobije ime po ovoj organizaciji. Kusturica je ranije isticao da su u Mladoj Bosni bili Srbi, muslimani i Hrvati, protivnici okupacije, kao i slobodarske ideje ove organizacije jer su najbolja osnova za iskazivanje multietničnosti.

2024 © - Vesti online