Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.11.2012.
14:46
Beta A

Josipović: Hrvatska treba da prepozna sve žrtve

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je za današnji Večernji list da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju, ali da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

Josipović: Nerealno očekivati isti pogled na istoriju
 

"Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve", rekao je Josipović u razgovoru za zagrebački dnevnik, povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Uveren sam da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve", poručio je Josipović upitan hoće li Hrvatska "ikada dočekati pravo izvinjenje iz Srbije zbog agresorske politike i osvajačkog rata".

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazre u demokratskom i svakom drugom smislu. On je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti.

Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine.

Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

Hrvatski mediji: Rat je konačno završen

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu i danas je glavna vest u hrvatskim medijima, a štampa donosi opširne tekstove u kojima se ističe da je haškom presudom konačno stavljena tačka na Domovinski rat.

Markač i Gotovina po dolasku u Zagreb
 

"Odbranili ste čast Hrvatske" piše na na naslovnici Jutarnji list koji donosi i poster Ante Gotovine na kojem piše "Pobeda Hrvatske" i ukratko njegov ratni put.

"Presudom je Hrvatska oslobođena baš bilo kakve, pa i posredne krivice za rat i organizovane ratne zločine", naglašava se u komentaru.

Večernji list uz naslov "Pobeda" ističe važnost presude za Hrvatsku. U jednom od komentara se navodi da je Hrvatska bila "žrtva razrešenja međunarodnih odnosa, pristupanja EU i disciplinovanja jedne države".

"Hrvatska koju je vodio Franjo Tuđman nije zločinačka država. Tuđman nije bio na čelu zločinačkog poduhvata", ističe Večernji u komentaru na oslobađanje dvojice generala.

Zaključuje se da je konačnom presudom za Hrvatsku rat konačno završen.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 15:22
Nema vise nista od pomirenja izmedju Srba i Hrvata. Srbi nisu previse mrzeli Hrvate, mnogi su bili Jugonostalgicni u Srbiji, i mastali o novom bratstvu i jedinstvu. Ja ne volim ni naciste ni rasiste, zalazem se za toleranciju i mir medju ljudima, ali posle ovakvog niskog udarca koji smo dobili od medjunarodne zajednice, mislim da ce rat izmedju Srbije i Hrvatske tek poceti i trajati. Specijalni rat.
Subota 17.11.2012. 15:27
Pesma o Hrvatima Ti neznade mreti kraj slomljenog maca na poljima rodnim braneci ih casno kitio si cvecem svakog osvajaca pevajuc mu himne bestidno i glasno... Jovan Ducic (1. strofa)
Nedelja 18.11.2012. 13:37
šta bi vi Srbi rekli da smo mi Hrvati uništili u prah Suboticu, Zrenjanin, Pančevo, Kragujevac?....kao što ste vi uništili Vukovar, Petrinju, Knin, Pakrac, Lipik, Požegu....poštujem sve ljude, poštujem vas kao susjede, ali ne kužim na koji način razmišljate....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online