Subota 17.11.2012.
14:46
Beta

Josipović: Hrvatska treba da prepozna sve žrtve

Josipović: Nerealno očekivati isti pogled na istoriju
 

"Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve", rekao je Josipović u razgovoru za zagrebački dnevnik, povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Uveren sam da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve", poručio je Josipović upitan hoće li Hrvatska "ikada dočekati pravo izvinjenje iz Srbije zbog agresorske politike i osvajačkog rata".

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazre u demokratskom i svakom drugom smislu. On je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti.

Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine.

Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

Hrvatski mediji: Rat je konačno završen

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu i danas je glavna vest u hrvatskim medijima, a štampa donosi opširne tekstove u kojima se ističe da je haškom presudom konačno stavljena tačka na Domovinski rat.

Markač i Gotovina po dolasku u Zagreb
 

"Odbranili ste čast Hrvatske" piše na na naslovnici Jutarnji list koji donosi i poster Ante Gotovine na kojem piše "Pobeda Hrvatske" i ukratko njegov ratni put.

"Presudom je Hrvatska oslobođena baš bilo kakve, pa i posredne krivice za rat i organizovane ratne zločine", naglašava se u komentaru.

Večernji list uz naslov "Pobeda" ističe važnost presude za Hrvatsku. U jednom od komentara se navodi da je Hrvatska bila "žrtva razrešenja međunarodnih odnosa, pristupanja EU i disciplinovanja jedne države".

"Hrvatska koju je vodio Franjo Tuđman nije zločinačka država. Tuđman nije bio na čelu zločinačkog poduhvata", ističe Večernji u komentaru na oslobađanje dvojice generala.

Zaključuje se da je konačnom presudom za Hrvatsku rat konačno završen.

2024 © - Vesti online