Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 07.09.2012.
05:22
Beta A

Dodik: BiH ne može da izgradi evropski put

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne veruje u sposobnost Bosne i Hercegovine da izgradi evropski put.

Skeptičan povodom evropskog puta BiH: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

On je potvrdio da će 12. septembra u Sarajevu prisustvovati sastanku zvaničnika Evropske unije i političkih predstavnika iz BiH, ali da smatra da je ugrožen evropski put BiH, zbog toga što je ta država "takva kakva je".

"Odazvaću se sastanku, bez obzira na to što će politička kampanja biti u najvećem jeku", rekao je on novinarima u Banjaluci.

U BiH 12. septembra stiže generalni direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje EU Stefan Sanino kako bi se razmotrilo da li je BiH ispunila uslove da se prijavi za članstvo u EU.

Lagumdžija mora da ode

Dodik je još poručio da Zlatko Lagumdžija mora da ode s mesta
ministra spoljnih poslova, dodajući da, u protivnom, "postoji korak dalje, koji će biti bolan".

"Uveravam vas da je odlučnost, koju imamo u pogledu Zlatka
Lagumdžije i njegove smene, apsolutna. Ukoliko ne dođe do njegove smene, morate da računate da imamo i korak posle i da će on biti veoma vidljiv i veoma bolan. Prema tome, ne može Lagumdžija da se
sam ponaša mimo Ustava. On mora da ode, a svi ostali moraju da se ponašaju u skladu s Ustavom i sporazumima, a ako neće, od ove zemlje neće biti ništa".

Jedan od ključnih uslova, usaglašavanje ustavnih promena u vezi sa odlukom u slučahu "Sejdić-Finci", nije ispunjen do kraja avgusta, kako je to bilo naloženo.

"To se nije desilo i taj rok nije ispoštovan iz niza razloga", rekao je Dodik, izražavajući uverenje da će se sada pokušati naći kompromis o sledećem roku do kojeg bi BiH trebalo da primeni presudu "Sejdić-Finci".

Prema njegovim rečima, BiH je nesposobna da rešava probleme, a svi u njoj su zarobljenici takve BiH.

"Bošnjaci su zarobljeni, jer imaju fiks ideju da mogu da naprave Bosnu po njihovoj meri. Mi smo ovde zarobljeni, jer je naš ekonomski razvoj nemoguć upravo zbog neefikasnosti BiH i poruka koje ona šalje na globalnom planu. Hrvati su nezadovoljni i žele da promene svoj status i dobiju definitivno teritorijalnu političku zajednicu, koja
se osporava sa raznih strana", naveo je Dodik.

Dodao je da je BiH opterećena i prisustvom stranaca, "koji tu mešetare", ističući posebno ulogu Turske, za koju je rekao da "pokušava da svojim operacijama isključivo podrži političke strukture i ambicije Bošnjaka".

"Dakle, jedna potpuno konfuzna situacija u kojoj je u značajnoj meri ugrožen i evropski put, jer nismo uspeli ni na minimalne zahteve iz Brisela da odgovorimo na pozitivan način", ocenio je Dodik.

Samo dan ranije u intervjuu "Novom magazinu", Dodik je ponovio da je pitanje vremena kada će BiH da se raspadne.

POVEZANE VESTI

Petak 07.09.2012. 06:08
Ма какав европски пут.Република Српска је за пут уједињења са Србијом,а за остатак баш нас брига.
Petak 07.09.2012. 07:47
"BiH" je vec na putu ka Bliskom Istoku i Arabijskom poluostrvu. Na putu divljastva bez povratka.
Petak 07.09.2012. 09:36
Razlaz ne neminovan, samo pitanje je dana! balije su Hrvatsko cvijece, oni ce skupa, neka ih nek se razmnozavaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online