Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.02.2015.
13:55
Srna A

"Poštovati sve nivoe vlasti u BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, da su se saglasili da je mehanizam koordinacije veoma važan i da se poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti.

Srna
Srpska će podržati evropski put BiH samo ako je sve po Ustavu: Milorad Dodik

- To je deo onogo što mi želimo da čujemo. Smatram da to treba da se učini i da je mehanizam koordinacije ključni momenat - rekao je Dodik novinarima, navodeći da su prihvatljivi stavovi Mogerinijeve.

Prema njegovim rečima, Mogerinijeva će predložiti Savetu ministara EU "da se na taj način pravi pristup samoj BiH".

- Sa naše strane je jasno rečeno da mi ne želimo da sprovodimo nečiju politiku, jer ovde postoji Ustav koji treba poštovati. Nepoštovanje Ustava u bilo kom segmentu apsolutno treba da znači da mi ne dajemo nikakvu podršku - rekao je Dodik, posle sastanka kojem je prisustvovao i predsednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Parlament BiH

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi.

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su zasedanje Predstavničkog doma nakon što ni na ovoj sednici nije podržan njihov zahtev da u dnevni red bude uvršten predlog za razrešenje dužnosti predsedavajućeg tog doma Šefika Džaferovića.

On je naveo da je Mogerinijeva prenela zvanični stav Evrope da je Brisel zainteresovan i podržava evropski put BiH i da je za njih važno usvajanje izjave o opredeljenosti BiH za sprovođenje reformi na putu ka EU.

Dodik je rekao da poslanici SNSD-a i DNS-a nisu učestvovali u radu Predstavničkog doma parlamenta BiH jer smatraju da se ne može graditi put ka Evropi sa ljudima koji imaju sumnjivu ratnu prošlost i koji su sakrivali ili eventualno učestvovali u ratnom zločinu.

- Mi ne želimo da učestvujemo u radu parlamenta dok Šefik Džaferović bude član Kolegijuma. Bez obzira koliko nekima bilo važno da SNSD i DNS danas budu na plenarnoj sjednici, mi se nećemo pojaviti - rekao je Dodik.

On je istakao da je ključno pitanje najava koje se čuju od novoimenovanog predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića, naglašavajući da Savet ministara nije vlada ni po Ustavu ni po zakonu i neće biti pretvoren u vladu.

- Nikakva koordinativna ili odlučujuća uloga Saveta ministara BiH u ovome svemu ne može da postoji - rekao je Dodik.

On je dodao da ni neke najavljene strategije koje bi se donosile u BiH neće biti podržane. "Strategije uvek znače reformu Ustava kao što smo videli to ranije - dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da se donošenjem tih strategija nameće obaveza BiH da napravi neke nove institucije ili utvrdi neke nove politike, naglašavajući da Republika Srpska neće dati saglasnost ni za jednu novu strategiju koja nije u skladu sa Ustavom.

- BiH ima devet nadležnosti i nema nikakve nadležnosti za poljoprivredu, energetiku i drugo i prema tome nisu potrebne ni strategije koje će Republika Srpska odbiti - rekao je Dodik.

On je ukazao da je ranije donošenje strategije značilo i prenos nadležnosti.

- Mi ne želimo da budemo podrška bilo kakvim spekulativnim aktivnostima -naglasio je Dodik.

On je rekao da je usvajanje izjave formalan čin, ali da će se vidjeti "na koji način će sve to biti urađeno".

- Ako budemo išli putem poštivanja nadležnosti, možemo biti uspešni, ukoliko budemo išli putem donošenja strategija na nivou parlamenta BiH to će biti osporeno i zaustavljeno - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online